Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in cel de-al doilea trimestru al acestui an cu 0,5% fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care industria a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 5,9%, arata datele publicate miercuri de INS.
Astfel, in serie bruta, cu date neajustate sezonier, PIB-ul a fost in trimestrul al doilea de 114,7 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 0,5% fata de intervalul similar din 2009.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 5,9%. Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+0,7%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,8%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-8,3%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-4,2%) si in alte activitati de servicii (-2,7%). Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 2,7%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB in trimestrul II 2010 cererea interna a crescut cu 1,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, pe seama cresterii volumului stocurilor din economie. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 0,4 procente cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice care s-a diminuat cu 2,0%.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+24,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (21,4%).
Fata de trimestrul anterior, PIB-ul a inregistrat in trimestrul II o crestere de 0,3%. In acest caz, datele INS sunt ajustate sezonier, iar valoarea PIB este estimata la 124,5 miliarde lei.
Pentru primul semestru, cu date ajustate sezonier, PIB-ul s-a redus cu 2,4% comparativ cu semestrul I 2009.
In serie bruta, PIB-ul a fost in primele sase luni din acest an de 211,4 miliarde lei, in scadere, in termeni reali, cu 1,5% fata de semestrul aceeasi perioada din 2009.
Scaderea a fost determinata, conform INS, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-12,0%) si servicii (-2,2%), a caror contributie la formarea PIB a fost de 58,3% (7,0% constructiile si 51,3% serviciile). Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 5,1 procente.
Consumul final total s-a diminuat cu 2,3% in semestrul I 2010 comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 2,5% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 18,2 puncte procentuale.