Ploile abundente din aceasta primavara au afectat o buna parte din terenurile agricole din judet. Anul acesta, culturile agricole au fost greu incercate de conditiile meteorologice. Daca, la inceputul anului, agricultorii au avut parte de ger, urmat in martie de inundatii, rezultate in urma topirii bruste a zapezilor si din cauza ploilor abundente si de durata, nici luna aprilie nu se lasa mai prejos si vine cu alte inundatii.
Toate acestea vor avea un impact negativ asupra producatorilor agricoli, mai ales ca, atat in toamna anului trecut, cat si in aceasta primavara, culturile agricole au fost infiintate mai tarziu. Surpriza cea mare va veni la momentul recoltei. "Deocamdata nu putem vorbi de productii bune si de calitate. Cultura nu a fost infiintata in perioada optima, ci ceva mai tarziu, astfel ca vom avea o scadere a productiei. Mai putine precipitatii in urmatoarea perioada ar insemna sa intre in normal", declara Ioan Seracin, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor. Potrivit acestuia, conditiile meteorologice nefavorabile ar putea atrage dupa sine o crestere a pretului produselor agricole. "Ca evolutie, parerea mea e ca pretul graului va creste. Avand in vedere faptul ca, atunci cand pretul graului a fost mic, costul painii nu a scazut, nici cresterea pretului graului nu ar trebui sa creasca pretul painii", spune Ioan Seracin.
In momentul de fata specialistii de la DADR nu pot spune decat cu aproximatie cat la suta din culturi au fost calamitate in intregime. "Vom avea in cursul acestei saptamani o situatie mult mai clara a efectelor revarsarii apelor. Obligatia celor care au culturi afectate e sa trimita instiintare la DADR pentru a-i lua in evidenta", spune Seracin. Cel mai greu va fi pentru agricultorii care nu si-au asigurat culturile, deoarece acestia nu vor putea primi niciun fel de subventie.