Lipsa fortei de munca, precum si cresterea pretului acesteia duc la reducerea numarului producatorilor de lohn, estimeaza ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. Acesta declara recent ca fabricile care lucreaza in sistem lohn vor parasi in curand Romania deoarece nu mai au conditiile necesare pentru a ramane aici. Pe de alta parte, presedintele Patronatului din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini, ne-a declarat ca exista in continuare solicitari numeroase, numai ca producatorii romani nu le pot onora.
Companiile care lucreaza in acest sistem vor cauta pietele in care gasesc forta de munca ieftina, utilitati ieftine, iar in Romania a inceput procesul de majorare a venitului mediu si a devenit clar ca exista sectoare cu lipsa acuta de forta de munca, este de parere Iuliu Winkler. "In ceea ce priveste pretul utilitatilor, exista acele calendare de aliniere la preturile UE si ele arata ca diferentele de pret dintre tarile UE si Romania vor disparea, ceea ce inseamna ca acele companii care se bazeaza exclusiv pe sistemul lohn si nu au facut investitii in retehnologizare si in promovarea marcilor proprii probabil ca vor avea mari dificultati in viitor", a spus ministrul Winkler. In opinia acestuia, vor ramane pe piata acele companii care si-au creat o marca proprie, care au reusit sa promoveze aceste marci, care au folosit finantarile nerambursabile in domeniul retehnologizarii, in domeniul introducerii masurilor moderne de marketing, in domeniul certificarii. De asemenea, Winkler a spus ca nu crede ca economia romaneasca elimina lohn-ul, ci acesta va parasi Romania, deoarece nu mai are conditiile necesare si astfel se va indrepta catre Est.

Nu dispare, dar se reduce

Pe de alta parte, presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, sustine ca fabricile de lohn nu vor disparea, iar acest zvon nu este decat mit. Maria Grapini ne-a spus ca producatorii romani nu pot onora anumite comenzi din cauza imposibilitatii de a se incadra in timpul cerut de solicitant. Si asta, din cauza lipsei fortei de munca. "Nu exista o lege pentru standardizarea timpului de lucru, doar ca piata te elimina daca nu te incadrezi in aceasta limita de timp". Totodata, presedintele Fepaius a subliniat faptul ca dimamica salariala, precum si cresterea costurilor la utiltati fac ca producatorii de lohn sa nu se mai poata incadra in tarifele standard. Chiar si in aceste conditii, Maria Grapini spune ca exista o cerere enorma pentru lenjerie sau imbracaminte. Un alt dezavantaj precizat de Maria Grapini in acest sistem de productie il reprezinta nu atat lipsa fortei de munca, pe cat instabilitatea acesteia, care scade productivitatea.
Aceasta ne-a mai precizat ca tari precum Ucraina sau Moldova nu reprezinta o solutie pentru clientii de lohn. "Au existat clienti nemultumiti care s-au intors din aceste tari. Romania ofera marfa de calitate si siguranta termenului de livrare", a explicat presedintele FEPAIUS. (Andreea Stefan)