Productia de biodiesel in Romania nu este profitabila, din cauza climei si a calitatii inferioare a materiilor prime, a declarat ieri presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, citat de Mediafax. El a aratat ca productia de materie prima este inconstanta, ca urmare a conditiilor climaterice, iar importul de biodisel, din Ucraina sau din alte state, reprezinta "cea mai buna varianta".
"Nu este o mare lovitura care sa se dea in Romania, cu biodieselul", a afirmat Patriciu. El a mai spus ca biodieselul are avantajul ca este neaccizabil si ca, pe de alta parte, capacitatile de rafinare sunt eficiente doar daca sunt situate pe malul marii. Alaturi de Rompetrol, care va construi o fabrica de biodiesel cu o capacitate de 60.000 tone pe an, mai multe firme romanesti si straine au anuntat ca vor sa produca biocombustibil pe piata romaneasca. Printre acestea se regasesc grupul portughez Martifer, producatorii de ulei Argus Constanta si Ultex tandarei, dar si firma cu activitati in domeniul agricol TCE 3 Brazi, din Piatra Neamt.
Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile - rapita, floarea- soarelui, porumb - si se utilizeaza la motoarele Diesel.
Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf. Reamintim ca de la 1 iulie motorina vanduta la pompa va trebui sa contina in proportie de 2% biodiesel. (D.E.)