Ca o alternativa la suprataxarea profiturilor operatorilor petrolieri, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) recomanda companiilor petroliere sa investeasca in biocombustibili.
Dupa cum se stie, suprataxarea profiturilor operatorilor petrolieri cu 6% propusa de catre MEC si Agentia Nationala a Resurselor Minerale, a fost respinsa de Ministerul Justitiei, de cel al Integrarii Europene si de Ministerul Finantelor, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, citat de NewsIn.
Acest proiect prevedea, pe langa taxa de 6%, si majorarea redeventelor la carbuni, minereuri, ape minerale, care nu au ramas in picioare. Seres nu a vrut sa spuna motivele pentru care a fost respins actul normativ, dar a adaugat ca a cerut Ministerului de Finante sa gaseasca o alta modalitate pentru suplimentarea taxelor platite de companiile petroliere.
¥inta principala a discutiilor referitoare la suprataxarea profiturilor a fost Petrom, pentru ca aceasta companie se ocupa de exploatare, in timp ce competitorii sai importa titei. Ministrul a mai afirmat ca in situatia in care Uniunea Europeana nu a gasit posibilitati de suprataxare a profiturilor producatorilor de carburanti, nici Romania nu putea gasi. Societatile petroliere trebuie sa faca investitii pentru a avea o gama de produse care sa includa si alte tipuri de combustibili. Acestea ar trebui sa se concentreze si pe regenerabile, etanol si biocombustibili in general. (S.N.)