Comisia Europeana le propune fermierilor din statele membre, inclusiv celor romani, sa le ramburseze integral valoarea productiei de legume si fructe obtinute, asigurandu-le astfel desfacerea si o marja de castig. Aceasta insa numai daca doneaza fructele si legumele respective scolilor, cantinelor scolare si taberelor din tarile membre UE.
O alta oferta, care face parte din acelasi pachet din Politica Agricola Comuna, este aceea prin care producatorii agricoli pot primi jumatate din sumele necesare compensarii pierderilor suferite in situatia deteriorarii legumelor si fructelor ca urmare a slabei lor vanzari. Cum prima oferta este net mai avantajoasa, este de asteptat ca scolile, cantinele scolare si taberele de copii sa fie invadate de fructe si legume, primite gratis de la fermieri. Comisia Europeana a luat aceasta decizie pentru a preveni obezitatea, fenomen care face ravagii printre cetatenii europeni. Decizia a fost influentata si de costurile sociale si medicale asociate complicatiilor provocate de aceasta boala, care depasesc cu mult valoarea sumelor pe care Comisia este gata sa le investeasca in stimularea alimentatiei sanatoase. Studiile arata ca o alimentatie bazata pe fructe si legume, in copilarie, ar putea impiedica evolutia exponentiala a obezitatii.
Factorul care a cantarit cel mai greu in decizia Comisiei a fost insa statistica alarmanta potrivit careia, anual, obezitatea provoaca peste 70.000 de cazuri de cancer in randul cetatenilor europeni. Asa se face ca Uniunea Europeana are mai multe de pierdut daca nu se implica in prevenirea obezitatii. Aceasta pentru ca tratamentele costisitoare sunt suportate de sistemele nationale de asigurari sociale. Costurile prevenirii bolii prin masuri ca cele incluse in planul Politicii Agricole Comune sunt mult mai mici si devin astfel inevitabile. (M.H.)