Noile reguli de igiena pe care trebuie sa le respecte producatorii de alimente se refera la punerea la punct a unui sistem de management al calitatii, realizarea unor analize de risc ale punctelor in care alimentele se pot contamina, potrivit Eu-Ro Newsletter. Astfel, noutatea pachetului legislativ din domeniul sigurantei alimentare este asumarea responsabilitatii de catre operatorul din domeniul alimentar pentru asigurarea respectarii cerintelor de igiena in unitate. In acest fel, autoritatile de resort nu mai sunt primele care raspund pentru ceea ce se intampla intr-o unitate de procesare.
Pentru a se asigura ca autoritatile romane respecta normele igienico-sanitare, una dintre problemele tarii noastre in ajunul integrarii in UE, experti ai Comisiei Europene desfasoara in perioada 9-20 octombrie o misiune de evaluare a sistemelor de control. Aceasta evaluare vizeaza toate cele opt Puncte de Inspectie la Frontiera (PIF), se arata intr-un comunicat emis de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), preluat de NewsIn. Controlul efectuat de catre expertii europeni vizeaza modul de respectare a conditiilor de igiena, implementarea sistemului de control, dotarea cu echipamente, dar si punctele de receptie a animalelor sau a produselor de origine animala.
Dupa ce constructia Punctelor de Inspectie va fi finalizata, acestea trebuie sa fie si dotate pentru a respecta actul normativ referitor la controlul importului si exportului de produse de origine animala, care va intra in vigoare la mijlocul lui octombrie.
Astfel, de la 15 octombrie, pentru ca un agent economic sa poata importa sau exporta alimente de origine nonanimala, trebuie sa solicite ANSVSA inscrierea in TRAFFIC, un program care va monitoriza activitatile de import-export. (Simona Necula)