Producatorii de vin nu sunt multumiti de ajutorul de 1.500.000 de lei vechi pe hectarul de plantatie viticola cu soiuri nobile pe care il primesc in aceasta toamna de la stat si spun ca aceasta suma nu inseamna nimic in conditiile in care cei mai multi au cheltuit, de la inceputul anului, peste 50 de milioane de lei vechi pentru ingrijirea viei.
Trebuie spus ca, potrivit reprezentantilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), 2005 a fost un an foarte greu pentru producatorii de vin. Ploile abundente au cauzat viticulturii pierderi la nivel national de peste 50% din potentialul culturii. Din datele PNVV, au existat producatori care au facut 14 tratamente pentru vie, in conditiile in care intr-un an normal se fac in jur de 5 tratamente.
Pe de alta parte, lipsa subventiilor face ca ingrijirea unei podgorii sa devina foarte costisitoare. De altfel, mai multi actori importanti ai pietei vinului sustin ca in prezent doar 25-30% din intreaga suprafata viticola a Romaniei, estimata la 189.000 de hectare, este ingrijita in mod corespunzator, in timp ce restul este lasata la voia intamplarii. Mai mult chiar, ei spun ca exista straini care au cumparat suprafete viticole in Romania, dar care, din nefericire, au lasat via in paragina.
Mai trebuie spus ca in conditiile existente, potrivit PNVV, scumpirea vinului cu aproximativ 30% este inevitabila. Si nu este vorba doar de vinul din productia pe acest an. Cei mai multi producatori vor scumpi si vinul fabricat in ultimii doi-trei ani, tocmai pentru a-si recupera cheltuielile facute in acest an. In ceea ce priveste exportul de vin romanesc, Ministerul Agriculturii a aprobat recent acordarea unei prime de export de 800.000 de lei vechi/hl, in limita cantitatii de 8.080 hl, la sortimentele de vinuri cu denumire de origine controlata imbuteliate si vinuri spumante, pentru toate destinatiile, cu exceptia tarilor membre UE.