Organizatia Nationala Interprofesionala Viniviticola (ONIV) a dat in judecata Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Veterinare (ANSVSA).
Aceasta pentru a solicita suspendarea ordinului care prevede ca firmele din industria alimentara sunt obligate sa plateasca inspectorii autoritatii pentru verificarea respectarii normelor de siguranta alimentara. "Ordinul intrat in vigoare la 1 octombrie este abuziv pentru ca ii obliga pe producatori sa incheie un contract cu Autoritatea, fara sa dea posibilitatea celor doua parti sa negocieze contractul respectiv", a declarat recent presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, citat de Mediafax. Mai mult, intrucat astfel de prevederi nu mai sunt prezente in niciun alt stat european si conduc la scumpirea vinului, produsul romanesc este dezavantajat prin concurenta neloiala, a mai spus Gheorghe.
Totodata, producatorii contesta stabilirea unor tarife printr-un act administrativ care nu are corespondent in cuprinsul unei legi si sustin ca actul nu mentioneaza criteriile de stabilire a tarifelor si nici destinatia contributiilor incasate. "Este nefiresc sa fie impusa plata controlului, cand este atributul statului sa garanteze siguranta alimentara. Desi face un control, ANSVSA nu elibereaza niciun document care sa ateste ca produsele sunt conforme cu normele europene", a explicat presedintele PNVV. (M.H.)