Pentru ca pierderile din ultimele patru luni au insemnat aproape 10% din cifra de afaceri in urma aprecierii leului, producatorii de mobila au inceput sa ia masuri.
Disponibilizarile de personal, reducerea activitatii, inghetarea salariului mediu brut si rezilierea unor contracte de export nerentabile sunt doar cateva dintre acestea.
“Daca aprecierea leului va continua, in doua-trei luni vom vedea primele firmele inchise. Iar daca euro va ajunge la 32.000 de lei, atunci 80% dintre acestea ar disparea de pe piata“, a declarat Viorel Cretu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Chiar daca si costurile de productie s-au majorat cu 8-10%, pretul mobilei nu va creste.
“Nu vom creste preturile la mobila, nici la export si nici pentru piata interna. De altfel, piata europeana nu permite majorari de pret de 16% intr-un an cat ar fi necesar pentru a acoperi pierderile“, a mentionat Cretu.
De altfel, a mai precizat acesta, solutia nu este cresterea preturilor, ci predictibilitatea fiscala si a cursului de schimb valutar. Reprezentantul APMR considera ca ar trebui luate anumite masuri pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confrunta firmele de mobila, cum ar fi, de pilda, infiintarea unei autoritati nationale a lemnului.