Toti producatorii de lapte care vor sa vanda vor trebui sa faca o cerere catre Ministerul Agriculturii prin care sa li se atribuie o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, denumita „cota individuala de lapte“, a decis Guvernul, in ultima sa sedinta. Potrivit unui comunicat al Executivului, cota individuala va fi stabilita din cota de lapte sau regimul national de referinta.
Din 2007, cota anuala de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane de tone si vanzari directe de 1,964 milioane de tone. Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru 2006. Guvernul precizeaza ca actul normativ a fost adoptat in contextul in care activitatea de crestere a bovinelor pentru productia de lapte trebuie sa parcurga transformari importante in perioada ramasa pana la integrarea in Uniunea Europeana.
Cantitatile de lapte se stabilesc printr-un ordin al ministrului Agriculturii, pe baza evaluarii productiilor realizate in perioada de referinta. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre UE. Taxa, stabilita pentru 100 de kilograme, va fi platita Uniunii Europene, separat pe cele doua componente, livrari si vanzari directe. Restrictionarea productiei de lapte de vaca, in limitele unei cote, nu va impiedica insa accesul producatorilor la stimulentele financiare acordate din fondurile comunitare sau nationale, precizeaza Executivul. Departamentul de administrare a cotei de lapte va administra cota nationala de lapte a Romaniei si va avea reprezentare nationala si regionala corespunzatoare regiunilor de dezvoltare rurala. Mai trebuie spus ca ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari.