Intentia Shell de a pleca din Romania prin vanzarea ultimei divizii - Shell GPL Romania - i-a pus pe jar pe toti actorii pietei de profil care incearca sa castige cat mai mult din aceasta plecare. In joc sunt mize de sute de milioane de dolari.
Shell ocupa unul dintre primele locuri din Romania in topul vanzarilor de gaz petrolier lichefiat pentru aragaz. Potrivit specialistilor din domeniu, profiturile pe care le incaseaza global companiile care activeaza pe acesta piata sunt de ordinul milioanelor de dolari. Aceste doua lucruri impreuna au convins ceilalti actori de pe piata ca trebuie sa intervina pentru a castiga de pe urma plecarii Shell. Primul interesat este Petrom, pentru ca detine deja controlul a 45% din capitalul social al Shell Gas Romania. Intrebat daca Petrom va cumpara si restul actiunilor, directorul executiv al Petrom, Gheorghe Constantinescu, ne-a spus: “Nu am aceste informatii. Nu pot comenta. “Nici ceilalti actori importanti de pe piata nu vor sa dezvaluie intentiile lor, doar oficialii Rompetrol ne-au asigurat ca nu sunt interesati de preluarea Shell GPL Romania.

De ce este atat de valoroasa “afacerea cu butelii“?

Potrivit ultimelor statistici realizate de Societatea Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale in Romania, din peste 16.000 de localitati cate exista, doar putin peste 1.200 sunt alimentate din reteaua nationala de gaze. In mediul urban, circa 58% dintre locuitori au acces la sistemul centralizat de gaze naturale, iar in mediul rural doar 7%. Acest lucru inseamna ca peste 3,3 milioane de romani folosesc butelii de aragaz sub diverse forme, ne-a explicat Dumitru Chisalita, presedintele Societatii Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale.

Informatii de la companiile de profil

Potrivit datelor furnizate de Rompetrol Logistics, piata buteliilor de aragaz poate fi estimata la circa 28.000 de tone/luna, iar cota de piata a Rompetrol pe acest segment este de 18%. Profitul inregistrat de Rompetrol din aceasta activitate anul trecut a fost de o jumatate de milion de dolari (profit operational). Pentru acest an, Rompetrol vrea sa-si mentina cota de piata.
Directorul executiv al Petrom, Gheorghe Constantinescu, ne-a spus ca Petrom produce acest gaz pentru butelii care este apoi imbuteliat partial de producator.
In privinta cotei de piata pe care o detine Petrom pe acest segment, Constantinescu a explicat ca la nivelul companiei nu exista pana in acest moment astfel de date.
La randul lor, reprezentantii Butan Gas ne-au declarat ca nu pot oferi nici un fel de date despre cota de piata sau de profitul obtinut de companie din aceasta afacere pentru ca acestea sunt “informatii confidentiale“.

Preturi intre 220.000 si 330.000 de lei

Petrom practica preturi diferite la cele 2.823 de statii de vanzare butelii de aragaz raspandite pe intreg teritoriul tarii. In functie de zona, preturile in reteaua Petrom sunt cuprinse undeva intre 220.000 si 330.000 de lei.
Rompetrol, un alt producator de gaz pentru butelii, vinde in medie cu 250.000 de lei/bucata. Pretul unei butelii incarcate cu gaz de la Shell GPL Romania este de aproximativ 270.000 de lei. La Butan Gas, preturile difera in functie de greutatea buteliei - 10, 12,5 sau 33,5 kg. O familie normala cu doi copii consuma o butelie la trei saptamani.