Producatorii de ulei vegetal care fiinteaza pe piata interna anunta ca vor ieftini uleiul in urmatoarele luni cu pana la 25%, ca urmare a productiei bune de floarea-soarelui din acest an. Totusi producatorii agricoli si reprezentantii sindicatelor din sectorul agricol au anuntat, luni, o majorare a pretului la ulei cu aproximativ 20%.
Daca pretul la floarea-soarelui va depasi 400 de dolari pe tona, producatorii de ulei vor fi nevoiti sa cumpere materie prima din strainatate, unde preturile sunt mult mai bune decat la noi. De asemenea, productia mondiala este excelenta in acest an. Sunt tari, precum Argentina si Ucraina, care dicteaza piata, anunta Patronatul Uleiului ULPROD. O mare parte dintre producatori au ieftinit deja uleiul si asta se vede si pe rafturile supermarketurilor din Oradea. Un astfel de exemplu este Argus, unul dintre cei mai importanti producatori interni, care din luna august a ieftinit uleiul cu aproximativ 10%.
Printre companiile care mai anunta reduceri de preturi se numara si Ultex Tandarei. Ulvex vrea sa micsoreze preturile cu 20-25% in perioada urmatoare. Pretul unui kilogram de floarea-soarelui achizitionata din productia interna ajunge in prezent la circa un leu, fata de 1,4 lei in perioada similara a anului trecut.
Piata uleiului din Romania este estimata la aproximativ 250.000 de tone de ulei anual, cu o valoare de peste 200 de milioane de euro. Principalii jucatori sunt Bunge, Argus, Cargill, Prutul si Expur, care detineau, in primele patru luni ale anului, o cota de piata cumulata in volum de 74,9% si o cota in valoare de 74,4%, potrivit unui studiu realizat de MEMRB. In Romania, pretul unui litru de ulei din floarea-soarelui este cuprins intre doi si trei euro, uleiul romanesc fiind, astfel, printre cele mai scumpe din Europa, potrivit datelor din piata.