Producatorii agricoli cer reautorizarea culturilor de soia si porumb modificate genetic interzise incepand cu acest an. Ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, a dat exemplul culturii de soia modificate genetic, care in opinia lui "trebuie privita ca o cultura ce aduce bani in plus fermierilor, dar si ca un viitor produs energetic". Si in cazul porumbului modificat genetic, Adrian Radulescu a explicat ca acesta este bun atat pentru consum, cat si ca o viitoare materie prima pentru biocombustibil. "Astfel de culturi ar trebui reintroduse mai ales avand in vedere situatia grea in care ne gasim in acest an din cauza secetei", a afirmat Radulescu intr-o conferinta de presa.
Presedintele LAPAR acuza reprezentantii Ministerului Agriculturii ca nu au discutat cu autoritatile de la Bruxelles pe tema reautorizarii culturilor de soia modificata genetic. Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in Romania de la inceputul acestui an. Romania a cultivat in 2005 circa 130.000 de hectare de soia, din care 85.000 de hectare cu soia modificata genetic.
In ceea ce priveste culturile modificate genetic, parerile specialistilor sunt impartite. Expertii in biotehnologii mentioneaza printre beneficiile acestori culturi obtinerea unor productii mai mari, pe fondul unor costuri reduse, precum si o erodare mai mica a solurilor, in timp ce alti specialisti sustin decizia de interzicere a acestora bazan-du-se pe ideea ca sunt daunatoare sanatatii. (M.C.I.)