Din toamna vom plati mai mult pentru un litru de lapte cu pana la 50%. Ca si in cazul altor scumpiri, si aceasta este motivata prin faptul ca trebuie sa ne conformam la cerintele Uniunii Europene, “sa fim competitivi in beneficiul consumatorului“, dupa cum ne-a declarat presedintele Patronatului de lapte, Valeriu Steriu.
si vicepresedinte in acelasi timp al Comisiei de lucru pe domeniul laptelui din Ministerul Agriculturii.

Steriu ne asigura insa ca “nu poate fi vorba de o scumpire a laptelui sau a produselor lactate in aceasta vara, mai ales ca oferta pe piata este mult prea mare“.
El a adaugat ca, desi producatorii de lapte vor sa stabileasca pretul minim de achizitie a laptelui de 3,5% grasime la 0,29 euro pe litru, ceea ce inseamna o majorare cu circa 50% fata de pretul actual, aceasta scumpire nu se va produce in perioada imediat urmatoare.
Potrivit unui reprezentant al fermierilor, solicitarea de majorare a pretului de achizitie va fi facuta la prima intalnire de negociere, care va avea loc la
9 iunie. “Vom mai avea solicitari si referitor la cotele alocate producatorilor, care ni se par foarte mici, comparativ cu numarul de animale existente in tara“, a spus el.
Potrivit reprezentantilor producatorilor, pretul de achizitie a laptelui este in continua scadere din februarie acest an, cand s-a oprit la 9.000 de lei pe litru, dupa o crestere care a avut loc in iunie anul trecut. De asemenea, pretul laptelui de vaca a crescut, in martie, cu 1,2%.