Autodisponibilizarea de personal, productia scazuta din ultimele doua luni, acordarea alimentatiei de efort, imbunatatirea vestiarelor si grupurilor sociale au fost principalele subiecte discutate ieri de catre reprezentantii conducerii si cei ai sindicatelor de la Combinat.

Reprezentantii conducerii, precum si cei a celor 4 organizatii sindicale reprezentative, s-au intalnit ieri, in cadrul comisiei de dialog social desfasurate trimestrial, pentru a discuta principalele probleme existente pe platforma siderurgica.

Cu aceasta ocazie, au fost analizate modul in care au fost rezolvate problemele prezentate de sindicalisti in cadrul comisiei anterioare de dialog social. Intalnirea dintre reprezentantii conducerii Combinatului, in frunte cu senior - managerul Ionel Bors si reprezentantii celor 4 sindicate, FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum a durat cateva ore dar ramane de vazut cat se va dovedi de eficienta, respectiv cate dintre problemele puse pe tapet vor fi solutionate. Pe lista subiectelor abordate s-au aflat continuarea imbunatatirii vestiarelor si grupurilor sociale, lucrari care in anumite sectii se afla in intarziere, acordarea alimentatiei de efort care se va baza pe o procedura care urmeaza sa fie revizuita de administratie impreuna cu sindicatele. Sindicalistii au solicitat largirea gamei de drepturi de care beneficiaza siderurgistii pe baza asigurarii pe care a incheiat-o admnistratia, astfel incat acestia sa fie asigurati si pentru unele accidente de munca sau boli. Un alt subiect pus pe tapet a fost cel legat de faptul ca anumite locuri de munca nu mai beneficiaza de incadrarea in conditii speciale desi nu s-au facut investitiile care au fost declarate, cele mai multe astfel de joburi fiind la Uzina de laminate Plate (ULP). Reprezentantii administratiei i-au informat pe sindicalisti ca productia inregistrata de Combinat in lunile iulie si august a fost mult sub cea planificata si daca lucrurile merg tot asa, exista pericolul ca pana la sfarsitul anului colosul siderurgic sa nu indeplineasca criteriile de viabilitate stabilite de Uniunea Europeana, ceea ce ar putea insemna ca ArcelorMittal Galati sa fie obligat sa restituie o parte din ajutoarele primite de la statul roman. Ipoteza pesimista prezentata sindicalistilor de catre reprezentantii administratiei este greu de crezut ca va deveni realitate in conditiile in care Combinatul a inregistrat pe primele 6 luni de zile un profit substantial. Reprezentantii conducerii i-au mai informat pe sindicalisti ca in cursul ultimului trimestru al acestui an vor avea loc autodisponibilizari de personal, operatiunea care ar fi trebuit sa aiba loc in aceasta vara fiind amanata cateva luni.