Evolutia ratei somajului, noul sistem aplicat pentru retete compensate si gratuite, identificarea agentilor economici care folosesc forta de munca la negru, precum si problemele cadrelor didactice au reprezentat principalele subiecte discutate in cadrul Comisiei de dialog social

Rata somajului, in scadere

Directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati, Elena Palimaru, a prezentat evolutia ratei somajului din primele 3 luni ale acestui an, care a fost de 9,8% in luna ianuarie si a ajuns in luna martie la 9,6%. "Reducerea ratei somajului s-a datorat scaderii numarului de someri de la 6.900 la 5.255 persoane, ca urmare si a faptului ca incepind din luna martie societatile comerciale care desfasoara activitati sezoniere au angajat 746 de someri, cum ar fi muncitori necalificati, zidari, dulgheri, mecanici auto. In perioada 1 ianuarie- 31 martie au fost angajati 1.827 de someri indemnizati si neindemnizati, iar numarul locurilor de munca declarate vacante la AJOFM Galati a fost de 2.496", a precizat directorul executiv al AJOFM Galati.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea, a prezentat o situatie privitoare la identificarea agentilor economici care utilizeaza forta de munca fara respectarea legislatiei in domeniu, precum si un material referitor la solutionarea unor solicitari privitoare la infiintarea unor comisii mixte ITM - sindicate, pentru verificarea respectarii de catre agentii economici si institutii a Codului Muncii si legislatiei in vigoare.

Ofurile profesorilor, dezbatute pe larg

Unul din subiectele cel mai mult discutate a fost cel privitor la drepturile cadrelor didactice care fac naveta la scolile din mediul rural si carora nu li s-au decontat banii pentru transport. Liderul sindicatului din invatamintul preuniversitar, Valentin Diculescu, a precizat ca 15 consilii locale au fost date in judecata pentru ca nu au platit profesorilor navetisti contravaloarea transportului, lucru prevazut in actul normativ privitor la modificarea Statutului cadrelor didactice. Liderul de sindicat a precizat ca toate procesele au fost cistigate de sindicalisti, dar ca primarii din localitatile respective nu au respectat hotaririle judecatoresti, adica nu au platit sumele in cauza. "Domnul primar de la Independenta nu intelege ca este de competenta lui sa decida asupra faptului ca trebuie sa deconteze transportul cadrelor didactice, facind confuzie intre Legea administratiei publice locale si cea a Statutului cadrelor didactice. Unii primari se pling ca n-au bani pentru decontare pentru ca n-au prevazut sumele necesare in Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC) al primariilor. Daca un profesor care cistiga lunar 4 milioane de lei este nevoit sa dea in jur de 2,5 milioane lei pe naveta, nici nu mai merita sa se deplaseze la scoala respectiva ", a adaugat Valentin Diculescu.