Alexandru Lazescu, noul presedinte-director general al Televiziunii Publice, a acordat un interviu AGERPRES, in care vobeste, printre altele, despre problemele financiare ale Televiziunii publice. Puteti citi in continuare cateva fragmente din interviul AGERPRES.

AGERPRES: Situatia TVR, din punct de vedere financiar, nu e tocmai fericita. De ce ati acceptat totusi sa preluati conducerea acestei institutii?
Alexandru Lazescu: Stim vreo institutie media din Romania care in momentul acesta sa stea bine?! Cred ca nu este niciuna. Oricum ar fi, cam tot ce inseamna media, pentru ca intr-un fel e firesc, mai ales intr-o criza prelungita, presa intra printre primele in dificultati si iese printre ultimele, din varii motive. Banii alocati pentru publicitate, in general pe campanii de marketing, sunt printre primii taiati. Desi in manuale se spune ca trebuie sa pastrezi o prezenta pe marketing, in realitate toate marile companii taie in special din zona aceea si de aceea presa e afectata. Cinstit vorbind, presiunile financiare sunt ceva mai mari decat la stiam, ca nu ai de unde sa le stii dinainte. Stiam oricum ca e situatie complicata, stiam deficitul contabil pe 2009, nu stiam exact exercitiul pe 2010, dar e o provocare, o iei si cu bune si cu rele. Stiam ca e complicat, dar asta e.

AGERPRES: In 2009 deficitul era peste 10 milioane...
Alexandru Lazescu: Da, chiar ceva peste 10 milioane. Acum e vorba de deficitul contabil. Sa stiti ca de multe ori, in lumea reala conteaza fluxul de cash. Televiziunea are toate obligatiile acestea pe care si le-a luat, in special pe transmisiunile sportive, care au devenit foarte costisitoare. Au fost multe evenimente. Ele sunt costisitoare din doua puncte de vedere: drepturile in sine - sa transmiti meciurile din Africa de Sud, UEFA Champions League, a fost Formula 1. Sunt tot felul de lucruri scumpe, transmisia din Africa de Sud te costa destul de multi bani pentru partea tehnica, oamenii care ii trimiti acolo, Beijingul la fel, a fost Olimpiada. Toate s-au adunat ca si costuri. In general, e o presiune financiara, plus ca si costurile crescusera foarte mult pe achizitii de filme, de seriale, si noi avem multe ore de emisie, avem mii de ore de umplut cu filme, cu seriale, cu programe, in afara de ce produci tu intern.

AGERPRES: Cat estimati ca va fi deficitul anul acesta?
Alexandru Lazescu: Mi-e greu sa spun. Trebuie sa vad ce se intampla acum, la sase luni. Problema este, repet, modul in care te achiti de obligatii, mai sunt lucruri neplatite din urma, e mult mai greu sa gestionezi acest aspect. Faptul ca tu ai in spate niste datorii care se rostogolesc si pe care la un moment dat le mai reesalonezi, le mai duci, dar toate inseamna niste eforturi financiare. Nu atat partea contabila, ca aici mai poti discuta de amortizari de alte lucruri. Deci nu intotdeauna partea stricta prezentata in termeni contabili conteaza. Conteaza care sunt intrarile de bani, evident pe partea de publicitate televiziunea oricum ia bani putini, are si niste restrictii, mai putine minute, nu ai voie sa intrerupi programul, iar taxa nu a mai fost schimbata de multa vreme, de 5-6 ani. Intre timp, costurile au mai crescut si taxa a ramas pe loc.

AGERPRES: Pentru ca ati amintit de taxa radio-tv, propuneti o modificare a acesteia?
Alexandru Lazescu: E greu sa vii acum, psihologic, sa mai cresti si taxa. Probabil la un moment dat va trebui sa o facem, dar dupa ce mai facem si noi eforturi aici, sa mai strangem din costuri, sa taiem din ce se poate taia. Deja, in discutiile pe care le-am avut cu structurile de conducere, am spus ca suntem intr-un regim de austeritate. Incercam sa taiem cat mai putin din zona de programe - zona care conteaza - dar pe zona de deplasari sau orice alte lucruri pe care ar fi risipa - vedeti, a trebuit sa renuntam la ‘‘Cerb‘‘ anul acesta. Erau, dupa estimarile noastre, undeva spre 1,5 de euro, pe care era greu sa-i scoatem de undeva. Din perspectiva asta incercam sa gestionam lucrurile, dar nu e simplu. Sunt bani multi pe sport... sunt datorii ramase din urma si asta ne omoara. Incercam sa le esalonam.

AGERPRES: Aveti cateva zile de la preluarea mandatului. Care au fost primele masuri pe care le-ati luat, stiind ca marti ati avut si prima sedinta a Comitetului Director?
Alexandru Lazescu: Nu sunt lucruri spectaculoase, pentru ca deocamdata am pornit niste evaluari. Astept o situatie generala financiara pe 6 luni, intamplarea face ca o si putem avea. Primele masuri ar fi in principal in aceasta zona sa introducem un soi de regim de austeritate, deci sa avem grija pe cheltuieli. Dincolo de asta problema e ca ar trebui din acest moment sa lucram pe grilele de toamna si lucrul acesta nu e foarte simplu, pentru ca as fi vrut sa le fac in timp. Problema e ca inainte trebuie sa avem o strategie de programe, care sa fie trecuta si prin CA.
In principal avem trei mari prioritati: una tine de gestiunea financiara, deci sa stabilizam si sa vedem cum o putem face, a doua este legata de o strategie de programe, in care sa spunem care sunt prioritatile televiziunii, ce urmarim, iar a treia tine de o viziune a institutiei, sa facem o structura mai flexibila. Se misca multa hartie, e pacat de atata hartie. Am incercat sa mai introducem pe sistem, sa folosim reteaua - intranetul, sa mai miscam documentele electronic, sa mai flexibilizam. Deocamdata am in minte niste masuri, dar trebuie sa am evaluari, sa-mi dau seama ce se poate face, ce nu se poate face. In esenta e partea pregatitoare pentru niste pozitionari. As vrea ca la primul Consiliu, care este pe 21 iulie, sa pot pune pe masa macar elementele de baza. Din fericire, sau din nefericire, descopar acum, din discutiile pe care le am fie cu Marketing-ul, fie cu canalele, ca lucrurile de care vorbeam acum zece ani - blocajele - au ramas la fel. Chiar constatam astazi, intr-o discutie cu Consiliul de Programe si apoi cu Comitetul Director, ca sunt lucruri care in toata aceasta perioada au ramas la fel si acum. Ori am vrea sa le rezolvam cumva, pentru ca nu e in regula. Atunci poate nu am avut timp sa le finalizam. A fost o alta situatie, dar as vrea foarte mult sa punem lucrurile in ordine si sper ca in perspectiva ele sa ramana asa.

AGERPRES: Salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%. Vor fi afectate salariile angajatilor Televiziunii Pulice?
Alexandru Lazescu: Din punct de vedere al formei legale nu e o obligatie, pentru ca la televiziune e o componenta - de transmisii - care se plateste de la bugetul de stat, dar altfel programele, salariile, comunicatiile, deci toate costurile operationale ale televiziunii au alte surse: au taxa audiovizuala, in primul rand, si publicitatea. Deci, tehnic vorbind, noi nu avem obligatia sa reducem cu 25%. Probabil ca va trebui sa mai micsoram, insa as incerca sa fac lucrul asta nu automat. Cand o faci la nivelul tarii nu se poate, dar poate aici sa facem altfel, pentru ca in institutia aceasta sunt oameni care muncesc foarte mult, sunt oameni care sunt intr-un stres continuu, altii trec o data pe luna, poate nici atat. Unii nu au mai facut programe de multa vreme, altii sunt incarcati si suprasolicitati si as vrea sa existe totusi o logica. Probabil ca va trebui sa umblam la fondul de salarii, dar sa o facem inteligent, adica sa nu fie defavorizati exact cei care nu trebuie defavorizati. Nu e o chestiune simpla. Totdeauna e mai simplu sa tai in bloc.