Trecerile in proprietate privata ale Aro Campulung si Rafo Onesti sunt cel putin dubioase, au declarat ieri oficialii Curtii de Conturi a Romaniei. Mai mult, in urma unor controale facute la cele doua companii, Curtea de Conturi a decis ca respectivele privatizari sunt de competenta Parchetului General si a Departamentului National Anticoruptie.

Din rapoartele elaborate de specialistii Curtii de Conturi reiese ca fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrare a Participatiunilor Statului (APAPS), condusa la acea vreme de Ovidiu Musetescu (foto), a gestionat defectuos ambele treceri in proprietate privata. Astfel, Aro Campulung si Rafo Onesti au fost privatizate in lipsa unor programe de restructurare, ceea ce a determinat un interes scazut din partea potentialilor ofertanti, dupa cum a declarat ieri Dan Drosu ßaguna, presedintele Curtii de Conturi. Coincidenta sau nu, cele doua privatizari s-au desfasurat cu cate un singur ofertant, iar negocierile si procesul de privatizare in ansamblu nu au putut avea loc din aceasta cauza intr-un mediu concurential. Mai mult decat atat, potrivit rapoartelor Curtii de Conturi, cumparatorii pachetelor majoritare de actiuni (consortiul format din firmele Imperial Oil si Canyon Servicos, in cazul Rafo, si Cross Lander, pentru Aro) au beneficiat de multe facilitati, care nu ar fi fost acordate daca procedurile normale in astfel de cazuri ar fi fost respectate.
a€žLa Rafo s-a facut o conversie in actiuni de peste 3.600 de miliarde de lei vechi, iar Parchetul trebuie sa faca investigatii amanuntite si privind aceasta operatiune. Totodata, dupa privatizare a fost o reevaluare a patrimoniului, neluata in calcul la stabilirea pretului final al actiunilora€œ, a adaugat ßaguna.
a€žStatul a anulat datorii de 1.600 de miliarde de lei vechi la Aro si a castigat 150.000 de dolari (bani primiti ca si contravaloare a societatii a€“ n.red.). La Rafo, datoriile convertite in actiuni au fost de 3.600 de miliarde de lei vechi, iar statul a castigat
1,5 milioane de dolaria€œ, a afirmat, la randul sau, Paul Miercan, consilier in cadrul Curtii de Conturi.

Privatizari ca fapt penal

a€žDaca nu ar fi fost probleme juridice care tin de penal, nu am fi transmis aceste rapoarte la Parchet, care va stabili raspunderea persoanelor nominalizate in aceste controale. (...)
Raspunderea va reveni celor implicati in privatizari, si celor de la AVAS, entitati (firmele trecute in proprietate privata a€“ n.red.), si nu numaia€œ, a mai spus seful Curtii de Conturi. Printre neregulile constatate la privatizarea Rafo Onesti se numara semnarea contractului fara aprobarea Guvernului, renuntarea la obligativitatea unor investitii de 70 de milioane de dolari asumate de cumparator, evaluarea deficitara a rafinariei si acordarea de facilitati fiscale.
a€žAPAPS a gestionat defectuos activitatea de negociere deoarece dupa mai multe runde de negociere purtate cu scopul declarat de a imbunatati oferta depusa initial de investitorul strategic a acceptat o oferta finala ferma si definitiva favorabila cumparatoruluia€œ, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.