Privatizarea Tractorul continua sa dea batai de cap autoritatilor. Dupa ce a facut zile negre fostei guvernari, ca si celor anterioare, care nu au reusit sa o treaca in proprietate privata, in prezent, finalizarea semnarii contractului de vinzare-cumparare a cazut pe umerii executivului condus de Calin Popescu Tariceanu. De altfel, vinzarea societatii brasovene catre un investitor strategic este cu atit mai necesara, cu cit ea reprezinta una dintre conditiile impuse de reprezentantii Fondului Monetar International, in memorandumul pentru incheierea noului acord stand-by.
Asa cum e obiceiul in ultimii ani, pentru a le face cit mai atragatoare in ochii potentialilor investitori, inainte de lansarea la privatizare, societatile sint iertate de datorii si penalitati de tot felul. Este si cazul uzinei brasovene, pentru care actualul executiv a ales sa pastreze toate facilitatile aprobate de Cabinetul Nastase. Este vorba de scutirea de la plata obligatiilor bugetare datorate si neachitate, la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor detinute de stat, inclusiv a obligatiilor bugetare din luna in care se realizeaza transferul, dar si a majorarilor de intirziere a dobinzilor si penalitatilor de orice fel. Altfel spus, Tractorul Brasov va beneficia de stergerea datoriilor totale, inregistrate la 31 decembrie 2004, in valoare de 6.143 miliarde de lei, la care se adauga plati restante, cifrate la 5.468 miliarde de lei. In plus, suma totala va fi si mai mare, intrucit se vor adauga noi pierderi acumulate in perioada 1 ianuarie si pina la data semnarii contractului, estimata a avea loc in luna iunie.
In urma cu o luna, noul presedintele al Autoritatii, Gabriel Zbircea, a anuntat ca AVAS a primit sase-sapte scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investori romani. In prezent, in vederea privatizarii, la Tractorul are loc o evaluare ce va fi finalizata saptamina viitoare, potrivit liderului de sindicat Gheorghe Apostu. In opinia sa, din punct de vedere tehnic, trecerea in proprietate privata a societatii brasovene nu va putea fi finalizata pina la 30 iunie 2005. "Finalizarea privatizarii se poate realiza numai daca termenul va fi prelungit cu inca doua luni. Asta numai daca reprezentantii Fondului Monetar International vor fi de acord ", a spus Apostu. Pe de alta parte, fostul presedinte al AVAS, Mircea Ursache, a precizat c privatizarea poate fi terminata in termenul prevazut de guvern.