Procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va continua, iar pretul de cumparare va reprezenta 75% din grila de punctaj pentru evaluarea ofertelor, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Comisia de privatizare a respins joi varianta amanarii cu doi ani a transferului de proprietate si a decis sa treaca la urmatoarea etapa, respectiv redactarea contractului-cadru si transmiterea catre participantii la licitatie.
Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Printre investitorii interesati s-a aflat si banca austriaca Erste Bank, care a castigat intre timp privatizarea BCR, unde a platit 3,75 miliarde de euro.
Reamintim ca la inceputul acestui an autoritatile au declarat ca este analizata posibilitatea amanarii privatizarii CEC cu aproximativ doi ani, una dintre cauze fiind reprezentata de sumele relativ mici inaintate de investitorii interesati la etapa ofertelor neangajante.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca este analizata varianta privatizarii dupa modelul BCR, unde in urma cu doi ani, in absenta unor oferte acceptabile, s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Trebuie spus ca, in februarie, conducerea bancii a prezentat comisiei de privatizare o strategie de restructurare si dezvoltare a CEC in urmatorii doi ani. Documentul propune o recapitalizare de 200 de milioane de euro, suma care ar permite cresterea cotei de piata a CEC de la 4,3% la 6,5%.
"Aceasta strategie pe care am prezentat-o comisiei de privatizare nu exclude privatizarea. Este viziunea conducerii actuale pentru urmatorii doi ani si vizeaza atingerea unei cote de piata de 6,5% pana la sfarsitul lui 2008", declara atunci presedintele CEC, Eugen Radulescu. (D.E.)