Comisia de privatizare a BCR a hotarit prelungirea termenului de depunere a ofertelor finale angajante pentru preluarea pachetului majoritar la Banca Comerciala Romana, pina la data de 17 octombrie 2005, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS). Decizia a fost luata in urma solicitarilor venite din partea institutiilor financiare acceptate pe lista restrinsa a investitorilor care vor putea depune oferte pentru preluarea BCR si care au acceptat asumarea contractului de confidentialitate. Ofertantii au considerat ca termenul initial, 19 septembrie 2005, este prea scurt pentru realizarea propriilor operatiuni de due-diligence, data fiind amploarea operatiunilor BCR si volumului mare de informatie obtinut prin consultarea Camerei de date.
“Aceasta prelungire de termen nu afecteaza cu nimic procesul de privatizare a BCR si nici angajamentele Guvernului asumate in relatia cu organismele financiare internationale ", a precizat presedintele AVAS si seful Comisiei de privatizare, Gabriel Zbircea. Acesta a spus ca cererea investitorilor deoarece este clar justificata, reflectind pe de o parte valoarea de piata a BCR, si, pe de cealalta parte, interesul ferm al acestora pentru preluarea controlului bancii. "Prin aceasta perioada suplimentara, bancile interesate vor avea timp sa genereze oferte extrem de solide, bazate pe business-planuri realiste, iar aceasta va stimula competitia, in beneficiul evident al BCR si al statului roman”, a aratat Gabriel Zbircea.

Pret record

Analistii vehiculeaza sume record ca pret de achizitie pentru BCR. Banca Comerciala va fi vinduta cu mult peste valoarea ei reala, apreciaza expertii. Interesul crescut al mai multor ofertanti fata de cea mai mare banca romaneasca scoasa la vinzare va propulsa pretul peste limita de trei miliarde de euro stabilita ca valoare momentana - sustine “Deutsche Welle“. Potrivit declaratiilor lui Codrut Pascu, reprezentant al Roland Berger in Romania, lista ofertantilor - care cuprinde multe banci importante - va atrage un pret final majorat. Printre cei care s-au inscris in cursa se numara Deutsche Bank, austriecii de la Erste Bank, portughezii de la Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, KBC si BNP Paribas.
BCR este cea mai mare banca a tarii, cu o valoare a activelor care depaseste sase miliarde de euro. BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din Europa de sud-est. Statul va negocia privatizarea BCR cu primii doi investitori care depun cele mai bune oferte pentru achizitionarea institutiei. Metoda negocierii cu selectie de oferte instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR si, implicit, vinzarea bancii la un pret cit mai bun. Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia vor trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior.

Noua banci sint interesate de CEC

Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Comisia de privatizare a CEC au primit scrisori de intentie de la noua potentiali investitori care si-au manifestat interesul de a cumpara actiunile puse in vinzare pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, anunta ministerul Finantelor.
Cei noua potentiali investitori sint Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank-Holding A.G., Societe Generale. JPMorgan plc., consultantul MFP in procesul de privatizare, urmeaza sa distribuie Acordul de Confidentialitate potentialilor investitori care indeplinesc criteriile de preselectie. Depunerea de catre potentialii investitori a Acordului de Confidentialitate semnat este o preconditie pentru preselectie, precizeaza un comunicat MFP.
Lista scurta incluzind investitorii preselectati, ca urmare a analizei documentatiilor depuse, urmeaza sa fie stabilita pina pe 9 septembrie 2005.