Agenţia Domeniilor Statului a vindut Agrozoocom Decebal pentru doar patru miliarde de lei unei agenţii imobiliare cu un singur angajat. SC California SRL a plătit mai puţin de 100.000 de euro pentru clădiri de 5.000 de mp, patru magazine şi 36 ha de teren. Patronul SC California, italianul Alessandro Bresciani, este unul din cei mai mari negustori de terenuri agricole din judeţul Satu Mare, cumpărind de-a lungul anilor citeva sute de hectare de teren. Afacerea Agrozoocom Decebal este cercetată acum de Parchet şi Corpul de Control al Agenţiei Domeniilor Statului.

ADS se spală pe miini

La inceputul lunii aprilie, ADS Bucureşti vindea pentru doar patru miliarde de lei acţiunile la Agrozoocom Decebal. SC California SRL Satu Mare a plătit puţin peste 100.000 de euro pentru o firmă care are in patrimoniu patru spaţii comerciale aflate in zone cu vad foarte bun, un sediu de 5.000 mp şi 36 ha de teren agricol. California SRL s-a angajat să plătească şi datoriile de 13 miliarde de lei.

Imediat după ce a cumpărat societatea, patronul SC California SRL, italianul Alessandro Bresciani, i-a concediat pe toţi cei 25 de angajaţi. Furioşi că au rămas fără slujbe după ce au muncit aici zeci de ani, angajaţii societăţii s-au plins prefectului Radu Bud, care a sesizat ADS Bucureşti şi PNA-ul, reclamind privatizarea frauduloasă a firmei. Angajaţii au afirmat că potrivit unei expertize efectuate anul trecut, Agrozoocom Decebal ar valora 27 miliarde de lei.

PNA şi-a declinat competenţa in favoarea Parchetului de pe lingă Tribunalul Satu Mare, care a declanşat o anchetă, in timp ce ADS Bucureşti s-a mărginit să facă o verificare de faţadă şi să transmită la mijlocul săptăminii trecute că totul este in regulă. După ce a fost sesizat chiar directorul general al ADS, Barna Tanczos, ancheta agenţiei a fost redeschisă, urmind a se face noi verificări.

Reprezentantul ADS la Satu Mare, Valer Şichet, a declarat că nu ştie ce prevede contractul incheiat cu California SRL, dar că nu i se pare că privatizarea ar fi fost in dezavantajul statului. "Nu ştiu la ce preţ s-a vindut, dar nu prea avea ce să cumpere, doar ceva teren agricol şi ferma de la Decebal. Doar magazinele au ceva valoareā€, a justificat Valer Şichet tranzacţia de doar patru miliarde de lei incheiată cu California SRL.

Alessandro Bresciani nu a putut fi contactat, fiind plecat in Italia.

Cumpărată de un negustor de terenuri

SC California SRL işi are sediul in Satu Mare, Drum Carei 120. Patronul firmei este Alessandro Bresciani, un italian care a cumpărat pină acum citeva sute de ha de teren agricol in judeţ. California SRL are ca obiect de activitate inchirierea şi subinchirierea bunurilor imobiliare, fiind firma prin care italianul cumpără terenuri agricole in judeţ. Pentru a putea participa la licitaţia organizată de ADS Bucureşti pentru Agrozoocom Decebal, italianul a declarat că firma are ca obiect creşterea animalelor, un alt motiv pentru care se cere acum anularea privatizării societăţii. Firma italianului are un singur angajat.

Agrozoocom Decebal a inregistrat in ultimii doi ani o cifră de afaceri de aproape zece miliarde de lei, avind printre altele patru spaţii comerciale, la care se adaugă un magazin lingă Casa Albă inchiriat de la Primărie, dar şi un sediu de 5.000 mp şi o fermă in Decebal. Practic, vinzind doar magazinul din Cartierul Soarelui, noul patron al firmei işi poate scoate suma plătită la ADS pentru cumpărarea societăţii.