Constructia locuintelor sociale si ANL, in Craiova, treneaza de mai bine de doi ani. Pentru ca nu o considera o prioritate, edilii aloca bani pentru orice altceva, ignorand numarul impresionant de cereri pentru case.
Autoritatile locale craiovene ridica din umeri cand vine vorba de ajutarea tinerilor fara locuinte, justificand ca bugetul local nu le permite finantarea de noi case, nici in 2007. Pana acum, executivul nu a avut nici o investitie demna de apreciat in acest domeniu, multumindu-se doar cu cateva apartamente primite de pomana de la Autoritatea Nationala pentru Locuinte (ANL). Cand si-a stabilit prioritatile, Primaria Craiova s-a facut ca uita, in ultimii doi ani, sa aloce bani pentru construirea sau amenajarea unui numar semnificativ de locuinte.
"Bugetul local nu are o valoare impresionanta si trebuie sa impartim banii cu foarte multa grija. Am incercat, in fiecare an, sa gasim resurse pentru locuintele sociale insa nu ne-a iesit asa cum planuisem. In anii trecuti chiar s-a vehiculat ideea achizitionarii unor apartamente pentru tineri, insa lipsa banilor si-a spus din nou cuvantul", a precizat viceprimarul Sorin Iordache.
Daca la capitolul locuinte sociale oficialii din Banie au ramas codasi, din pacate in aceeasi situatie se afla si in cazul locuintelor ANL. Cei peste 3.000 de craioveni care au in prezent dosare depuse la primarie asteapta de mai bine de doi ani sa stea cu chirie in case apartinand statului. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece lucrarile de constructie inainteaza cu viteza melcului. In timp ce alesii locali sustin ca nu au putere sa controleze proiectele celor de la ANL, reprezentantii institutiei de la Bucuresti nu dau raspunsuri clare in ceea ce priveste sanctionarea executantilor.
In prezent, chiria pentru o locuinta ANL variaza in jurul a 200 de mii de lei pe luna, anul acesta fiind alocate 50 de miliarde de lei pentru finalizarea a 80 de locuinte, in zona Potelu, insa lucrarile nu se incadreaza in grafic. Cand vine vorba de construirea de case din fondurile primariei, edilii se impotmolesc si mai mult, afirmand ca in prezent nu se poate vorbi de o astfel de investitie.
Precizam ca pana acum au fost date in folosinta 250 de locuinte ANL si 180 de locuinte sociale. Ultima investitie a primariei a presupus amenajarea a noua module pe strada Raului, care au fost repartizate in 2004.
Legea ANL ar putea suferi modificari
De saptamana viitoare, cand Legea ANL ar putea fi modificata, Primaria Craiova poate sa inlesneasca accesul craiovenilor la case, cu chirii modice. Noul act normativ va da libertate municipalitatii sa stabileasca singura criteriile de distribuire a locuintelor. Precizam ca ultimele modificari, la acest capitol, au fost aduse de guvern in septembrie 2005. Atunci, pentru a elimina posibilitatea de frauda, reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului au propus renuntarea la cateva criterii, respectiv venitul familiei si locul de munca.
Noutati ar urma sa apara, potrivit propunerii legislative, si in privinta subventiilor de 20% pe care statul le va aloca tinerilor casatoriti care vor sa isi construiasca o casa. Criteriile pentru aceste subventii va trebui afisate de primarie, banii putand fi primiti de orice familie ai carei membri au sub 35 de ani si care vor sa construiasca o locuinta prin credit ipotecar cu o firma specializata.
De subventie mai pot beneficia si cei care si-au pierdut locuinta in urma dezastrelor naturale, cei ale caror case se afla in proces de consolidare, precum si cei care au fost evacuati din imobile nationalizate. De asemenea, beneficiarii acestei subventii ar putea fi si tinerii specialisti care vor sa profeseze in localitatile mici.
Criteriile de ierarhizare din prezent:
1. Situatia locativa actuala
2. Starea civila actuala
3. Starea de sanatate actuala
4. Vechimea cererii solicitantului
5. Nivelul de studii si/sau pregatire profesionala
6. Situatii locative sau sociale deosebite