Moshemordechai.ro: Scurte, dar groase

• Un recent raport FMI identifica 5 factori de risc majori pentru Romania. La punctul 2, genialii de la FMI observa ca un factor important de risc il reprezinta "Accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine". Sectorul nostru bancar - corect observa FMI- e controlat exclusiv de catre bancile straine, care devin tot mai putin interesate de creditarea economiei romanesti. Bancile astea n-au fost straine de la inceput, ci au devenit astfel pentru ca asa ni se impusese de catre... genialii de la FMI. Ni se explicase atunci ca dezastrul de la Bancorex nu ar fi avut cum se petrece daca banca ar fi fost privatizata. Si dupa privatizare ne-am trezit imprumutandu-ne - vivat Basescu!- consistent, pentru ... a salva bancile - care acum nu mai sunt ale noastre. Mai constata FMI "Consolidarea bancilor ar putea necesita lichiditate de urgenta, iar, intr-un caz extrem, ar putea deveni necesara chiar o interventie pentru sustinerea bancilor, daca deponentii isi pierd increderea in institutiile individuale de credit."
• Punct si de la capat. Principalul factor de risc pentru economia romaneasca e reprezentat de catre FMI. E limpede de ce?
• Leonard Orban sustine ca si-a retras candidatura pentru Curtea de Conturi Europeana. Da, sigur. Si Ninel Potarca si-a retras candidatura pentru presedintia Romaniei, in 2009, tot asa, dupa ce a pierdut alegerile. Ca si Orban. Pentru ca, in Parlamentul European, candidatura lui a fost respinsa cu 294 de voturi impotriva. Pe cuvant ca nici nu sunt suparat, la faza asta, pe europarlamentarii din PPE. Pana la urma ce rahat a facut Orban ca sa creada ca i se cuvine leafa de la stat pe vecie?
• Apropos, mai tineti minte ca avem un comisar european? Ciolos, comisar pentru agricultura. Si stiti cat bine ni s-a tras de la chestia asta. Postul asta a fost obtinut de Romania doar pentru a fi cedat Frantei. Google va explica legaturile dintre Ciolos si Franta. Pana la urma am intrat in UE doar pe post de martafoi?
• Revenind la ceea ce spuneam la inceput, acum se lucreaza la privatizarea Hidroelectricii. Chiar s-a stabilit ca Romania, economiceste, trebuie complet desfiintata?