Hotararile si masurile luate atat de oficialitatile romane, cat si de cele europene in privinta politelor de asigurare de raspundere civila auto (RCA) par a se schimba de la o zi la alta, ceea ce face sa adanceasca nemultumirea conducatorilor auto.
Un lucru bun este insa faptul ca, dupa ce Romania va semna Acordul multilateral de garantare cu ultimul dintre cele 32 de state membre, politele RCA emise de societatile autohtone vor fi valabile in toate statele din spatiul economic european (SSE), fara sa mai fie necesar formularul Carte Verde. Cu alte cuvinte, automobilistii romani vor putea circula prin Europa doar cu polita RCA fara Carte Verde.
"Incepand cu 1 ianuarie 2007, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) a fost necesar a se transforma intr-o asigurare valabila pe intreg teritoriul Spatiului Economic European (SEE), cu o prima unica. Intrucat pana la finele lui 2006, Romania nu semnase Acordul multilateral de garantare cu toate statele membre ale acordului, a fost necesar ca documentul de asigurare RCA valabil cu incepere de la 1 ianuarie 2007 sa fie format din polita RCA si din formularul standard Carte Verde", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), trimis saptamana aceasta.
Potrivit aceluiasi comunicat, Romania mai are de semnat un acord cu doar un stat din cele 32 de membre ale acordului, astfel ca in scurt timp asigurarea obligatorie RCA va fi valabila pe tot teritoriul SEE, fara sa mai includa formularul Carte Verde.
In ceea ce priveste asigurarile RCA incheiate de persoanele juridice pentru mijloacele de transport in comun, CSA precizeaza ca la stabilirea tarifelor de prime aferente societatile de asigurare au avut in vedere cresterea limitelor de despagubire conform directivelor europene, precum si a preturilor la piesele de schimb auto, fara sa includa costul Cartii Verzi si fara sa fie emisa aceasta. (Andreea ßtefan)