Guvernul a aprobat ieri proiectul bugetului de stat pentru 2007. Acesta reprezinta primul buget in care sunt prevazute contributii ale statului roman la bugetul Uniunii Europene. Potrivit angajamentelor cu autoritatile europene, tara noastra trebuie sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro, adica 1% din Produsul Intern Brut (PIB). Prin buget mai sunt asigurate aproximativ 0,6 miliarde de euro pentru cofinantarea asistentei externe nerambursabile de la UE.
Efortul financiar al statului roman de a aloca sume atat pentru bugetul Uniunii, cat si pentru cofinantari va genera cheltuieli de 1,7 miliarde de euro, reprezentand 1,6% din PIB.
Pe de alta parte, UE va aloca Romaniei in 2007 fonduri in valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro, cu peste 800 de milioane de euro mai mult decat in acest an.

Cele mai mari cresteri, la Educatie si Sanatate

Premierul Calin Popescu-Tariceanu apreciaza ca educatia si sanatatea vor primi in 2007 cele mai mari bugete din 1990 incoace. Educatia va beneficia de o finantare cu 67,6% mai mare decat in 2006, adica Ministerul Educatiei va putea cheltui in 2007 peste 10,6 miliarde de lei. Fondul pentru sanatate va fi de 12,86 miliarde de lei, cu 32% mai mult fata de suma alocata in 2006. ßi pentru bugetul de pensii este prevazuta o crestere de aproape 15% pentru 2007, acesta urmand sa fie de peste 22 de miliarde de lei. De remarcat ca in timp ce unele servicii secrete vor avea cheltuieli similare celor din 2006, Serviciul de Informatii Externe (SIE) si Serviciul de Protectie si Paza (SPP) vor avea bugete cu 20% mai mari in 2007.
Dar, pe langa aceste cresteri, bugetul cuprinde si reduceri de sume alocate institutiilor statului. Cea mai drastica micsorare, de 35%, se va resimti anul viitor la nivelul Cancelariei prim-ministrului, pentru aceasta alocandu-se doar 425 de milioane de lei. ßi alocarilor bugetare pentru Ministerul Economiei se vor diminua cu o treime.
Alte ministere, precum cel al Integrarii si al Agriculturii, vor cheltui in 2007 sume mai mici cu 18%, respectiv cu 13%, fata de cele administrate in acest an.

Pregatiri pentru anticipate?

O crestere semnificativa la nivelul sumelor alocate pentru anul viitor este prevazuta pentru Autoritatea Electorala Centrala.
Bugetarea pentru aceasta institutie a unei sume de aproape trei ori mai mare decat in 2006, de 13,8 milioane de lei fata de 5,5 milioane de lei, pare sa indice pregatiri pentru alegeri anticipate. Mai trebuie spus ca in acest proiect de buget se anunta o crestere cu 12,4% a castigului salarial mediu brut si un nivel al datoriei publice mai mic de 60% din PIB.
In plus, cursul valutar luat in calcul este de 3,53 lei pentru un euro. Proiectul pentru 2007 mai prevede un deficit bugetar de 2% din PIB, potrivit ministrului Vladescu, citat de Mediafax. Cresterea economica prognozata in buget va fi de 6,4%, in timp ce rata inflatiei va fi de 4,5%.