Societatea comerciala ING Fond de Pensii a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prima cerere si documentatia pentru autorizarea de constituire a unei societati de pensii in baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II). Aceasta solicitare de autorizare este prima etapa in procesul de autorizare a unui admnistrator al unui fond de pensii privat.
O societate de pensii, persoana juridica romana, poate administra un fond de pensii administrat privat numai in baza deciziei de autorizare de administrare, emisa de CSSPP. Procesul de autorizare a unui administrator al unui fond de pensii admnistrat privat de CSSPP cuprinde doua etape: autorizarea constituirii societatii de pensii si autorizarea ca administrator al unui fond de pensii administrat privat.
Obtinerea autorizatiei de constituire a unei societati de pensii nu garanteaza si obtinerea autorizatiei de administrare. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat este echivalentul in lei al sumei de patru milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii. In urma analizei cererii si documentatiei depuse, precum si dupa verificarea conditiilor impuse, CSSPP emite decizia de autorizare ca societate de pensii. Procedurile de autorizare/avizare in sistemul pensiilor administrate privat au inceput pe data de 10 aprilie. La inceputul lunii aprilie, CSSPP a autorizat ING Asigurari de Viata pentru activitatea de administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III). Totodata, consiliul CSSPP a aprobat si cererea companiei de autorizare a unui prospect al schemei de pensii facultative al ING.