Primele plati catre fermierii romani vor fi efectuate, cel mai probabil, dupa data 15 februarie 2008, a declarat, marti, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas.

"Estimam ca pana in jurul datei de 20 ianuarie vom finaliza toate controalele la fermele care au solicitat plati directe pe suprafata din fondurile europene si vom autoriza platile. Mijlocul lunii februarie este termenul, cel mai probabil, la care vom demara plata pe suprafata", a precizat directorul general al APIA. Potrivit acestuia, in prezent APIA mai are de controlat 6.900 de ferme in teren, atat cele incluse pe Schema de Plati pe Suprafata (SAPS) cat si cele pentru zonele defavorizate si inca 4.600 de ferme prin sistemul de teledetectie. Dan Gherghelas a precizat ca plata integrala a subventiilor pe suprafata pentru cele 1,25 milioane de ferme va fi finalizata in aproximativ trei luni. "In prima etapa vom angaja de la bugetul national sumele care trebuie platite fermierilor, iar o data pe luna, pe baza declaratiilor de cheltuieli, banii se vor intoarce la buget din fondurile UE alocate pentru acest an pentru subventiile pe suprafata", a spus Gherghelas. Acesta a precizat ca la sfarsitul lunii februarie va incepe si o campanie de informare pentru depunerea cererilor de plata aferente anului 2008. Campania de depunere a cererilor va demara la 1 martie 2008.

Autoritatea Competenta din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis in luna decembrie acreditarea finala a celor doua agentii de plati responsabile cu gestionarea fondurilor europene, acest lucru influentand favorabil decizia Comisiei Europene (CE) privind clauza de salvgardare. Potrivit APIA, pana pe 31 ianuarie partea romana va trebui sa transmita la Bruxelles totalul suprafetei eligibile pentru stabilirea coeficientului de reducere a suprafetelor in vederea calcularii si autorizarii platilor. "In perioada 28-31 ianuarie 2008 va avea loc, la APIA, o misiune de audit din partea CE care va verifica modul in care APIA este pregatita pentru demararea platilor", a mai spus Gherghelas. Prin cele doua agentii responsabile cu gestionarea fondurilor europene vor trece jumatate din sumele primite de Romania de la UE. Pentru anul 2008, Comisia Europeana ar urma sa acorde Romaniei ca plati directe pentru agricultori 443 de milioane de euro la preturile curente. Suma ar urma sa creasca pentru anul 2009 la 533 milioane euro, pentru 2010 la 624 milioane de euro, pentru 2011 la 713 milioane de euro, pentru 2012 la 891 milioane de euro si pentru 2013 la 1,069 miliarde euro. Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro, pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala.