Primarul Mangaliei Zamfir Iorgus a anuntat, in cadrul celei mai recente sedinte a Consiliului Local, ca la finele acestei saptamani va sosi de la Bucuresti o comisie speciala, pentru a face receptia primelor 60 de apartamente (cu una sau doua camere) ale primelor blocuri ANL din localitate. Astfel ca, in cel mai scurt timp, primele familii de locuitori ai orasului, ce au sub 35 de ani, vor putea sa se mute in prima lor casa.

"Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat recent ca, de acum inainte, vor primi credite guvernamentale pentru blocuri ANL acele primarii care vor putea sa asigure "partea" lor de cheltuieli, cele pentru utilitati", afirma primarul Iorgus. "Astfel ca trebuie sa fim consecventi in asigurarea finantarii acestor utilitati - apa curenta, canalizare, curent electric. Noi avem prevazuti bani suficienti pentru a finanta partea noastra pentru alte 160 de apartamente, adica inca 8 blocuri ANL. Pe langa acestea, continuam programul de constructii de locuinte sociale in zona M.I. Dobrogeanu, iar alte blocuri pentru familiile din localitate vor fi ridicate de catre Santierul Naval Daewoo Mangalia", conchide Zamfir Iorgus. Locuintele ANL, ce vor fi date in folosinta in cateva saptamani - este vorba de primul bloc de 20 de apartamente, urmat de alte doua imobile, la care lucrarile sunt intr-un stadiu foarte avansat - se afla pe strada Oituz din localitate.
Utilitatile pentru noile cartiere din Mangalia costa peste 800 de miliarde de lei vechi

In zona Dobrogea I (la fosta baza antiaeriana din Mangalia), continua la ora actuala programul de sustinere a tinerilor cu varste sub 35 de ani, care nu pot obtine locuinte din cauza criteriilor de acordare a acestora. Familiile tinere din Mangalia isi pot ridica locuinte, pe terenurile acordate in folosinta gratuita de catre Consiliul Local Mangalia. Zona respectiva se intinde la o distanta considerabila fata de cartierele centrale ale Mangaliei, iar acest lucru implica niste costuri suplimentare pentru primarie, care va trebui sa isi extinda utilitatile pana in aceste noi cartiere. "Avem doua case, in dreptul castelului de apa, ai caror proprietari s-au si mutat in ele", declara edilul sef al Mangaliei. "Daca va trebui sa ne extindem utilitatile pana acolo va trebui sa alocam de la bugetul local minim 800 de miliarde de lei, bani pe care nu ii vom avea niciodata. De aceea trebuie sa ne orientam catre fondurile structurale, adica noi sa acordam 10-15% din suma totala, iar restul sa reusim sa ii obtinem de la Uniunea Europeana".