Desi un act normativ da dreptul autoritatilor locale sa se imprumute la o dobanda modica de la stat pentru a putea achita datoriile pe care le au catre firme, pana acum, nici o primarie din Dolj nu a luat bani cu imprumut de la Ministerul Finantelor.

Primariile doljene nu vor sa se indatoreze la stat. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, pana zilele trecute nici o primarie nu a inaintat procedurile pentru a se imprumuta de la Ministerul Finantelor, asa cum prevede OUG nr. 51/2010, pentru a plati sumele restante fata de operatorii economici. Primariile se pot imprumuta la o dobanda de 6,25% pe an, pe o perioada de cinci ani, dar cu o perioada de gratie de un an.
Firmele private care au executat lucrari pentru primarii sunt in pragul falimentului pentru ca de un an - un an si jumatate nu si-au incasat banii de la autoritatile locale. OUG nr. 51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie considera datorii catre firme toate obligatiile restante ale autoritatilor locale catre operatorii economici neachitate la 31 martie 2010. Potrivit Trezoreriei Dolj, la 31 martie 2010, datoriile primariilor catre firme (catre terti) erau de 15,5 milioane de lei, asa cum reiese din declaratiile autoritatilor locale. In Craiova exista cinci firme care au de recuperat sume ce depasesc 500.000 de lei de fiecare de la diverse primarii din judet. Firmele care au de recuperat bani grei de la primarii spun ca nu au solutii. "Sunt sume pentru care eu am emis facturi si am platit TVA-ul la stat, dar nu mi-am incasat banii, desi lucrarile au fost executate de anul trecut", a spus, in urma cu ceva vreme, reprezentantul unei companii care avea de recuperat 400.000 de lei de la mai multe primarii din judet.

De ce nu se imprumuta primariile

Avantajele ar fi pentru ambii parteneri de afaceri: primaria scapa de datorii, iar firmele si-ar recupera creantele, astfel ca ar putea sa desfasoare in continuare activitati economice. Deci sa "produca" impozite si taxe pentru bugetul statului. Numai ca primariile au mai multe motive sa nu contracteze credite: nu vor sa fie datoare la stat (in speta, la Ministerul Finantelor), nu cunosc avantajele OUG nr. 51 sau nu se mai pot indatora. Potrivit legislatiei in vigoare, o primarie nu are voie sa angajeze in imprumuturi mai mult de 30% din bugetul sau pe un an. Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, sustine ca primariile din judet nu sunt informate asupra avantajelor OUG nr. 51: "Pana in prezent, nici o primarie din Dolj nu a contractat vreun imprumut la Ministerul Finantelor. Problema nu este ca nu se pot finanta, ci nu cunosc avantajele ordonantei. De exemplu, imprumutul se ia pe o perioada de cinci ani, cu dobanda mica, dar este foarte important ca exista o perioada de gratie de un an, ceea ce este foarte bine pentru primarii". Pentru a lua credite, autoritatile locale trebuie sa aiba acceptul comisiei locale care aproba imprumuturile.