Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 133 de cereri de finantare, in valoare de 128 de milioane de euro, pentru reabilitarea infrastructurii rurale calamitata de inundatiile produse anul trecut. Trebuie spus ca fondurile disponibile in acest an prin programul Sapard sunt de 139 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al APDRP, banii sunt destinati refacerii infrastructurii rurale calamitate doar pentru acele consilii locale care au depus cereri de finantare in cadrul Sapard pentru modernizarea infrastructurii rurale.
Reprezentantii agentiei au precizat ca exista 281 de proiecte calamitate care asteapta finantare, iar cele aprobate sunt printre cele mai afectate, cu un grad de distrugere mai mare sau egal cu 5%.
De asemenea, prin programul SAPARD se aloca fonduri nerambursabile pentru lucrari de combatere si prevenire a inundatiilor, respectiv indiguiri, pentru care este atribuita o suma de 30 de milioane de euro.
Fondurile sunt disponibile prin programul destinat modernizarii infrastructurii rurale, iar beneficiarul este Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
In prezent, aceasta agentie are in stadiu de finalizare 24 de proiecte pentru reabilitari ale complexelor hidrologice, dar si lucrari de aparare impotriva inundatiilor la Dunare, amenajari ale terenurilor pentru prevenirea inundatiilor.
Institutia a inceput deja sa depuna proiectele spre aprobare la centrele regionale ale APDRP.
Termenul-limita pentru depunerea cererilor de finantare, atat pentru proiectele de infrastructura, cat si pentru prevenire si protectie, este 30 iunie 2006. Sprijinul financiar acordat prin programul SAPARD consiliilor locale este in intregime nerambursabil, fondurile provenind din contributia Uniunii Europene (75%) si a Guvernului Romaniei (25%).