Bugetul alocat de Primaria municipiului Satu Mare pentru organizarea editiei din acest an a Zilelor Orasului Satu Mare, va fi supus aprobarii consilierilor locali sub forma unui proiect de hotarire ce va fi dezbatut in sedinta de joi. In conformitate cu proiectul de hotarire, suma prevazuta in acest an este de 3,2 miliarde lei, mai mica cu 300 de milioane de lei fata de cea prevazuta anul trecut. Acest lucru nu inseamna insa ca Primaria a fost ceva mai chibzuita in risipirea banilor ci ca, despre adevaratele scoruri se va putea vorbi doar dupa terminarea fiestei. Cind, asa cum se intimpla de regula cind e vorba de pus mina pe niste bani care pot fi cheltuiti dupa bunul plac, pentru ca oricum nu cere nimeni socoteala despre felul in care au fost cheltuiti ( si chiar daca cere, nimeni nu se sinchiseste sa prezinte o situatie cinstita cu platile), mereu se iveste ceva in plus, trecut evident la socoteala, pentru ca Primaria are de unde sa dea.

Valori pur si simplu si valori orientative

In prima parte a proiectului de hotarire, sint cuprinse sumele prevazute pentru activitatile ce vor fi organizate in Piata 25 Octombrie, in zilele de 7 si 8 mai, inclusiv pentru realizarea imnului echipei de fotbal Olimpia - 1,030 miliarde lei; sumele pentru organizarea programului artistic in Piata Vasile Lucaciu - 450 de milioane lei; pentru organizarea Tirgului de mesteri populari pe str. IC Bratianu si a unei expozitii de fotografii - 90 milioane lei; pentru organizarea unor manifestari culturale, lansari de carte, expozitii de pictura, placi comemorative etc. - 50 de milioane; organizarea de spectacole stradale pentru copii si adulti in Piata Libertatii si pe str. Horea - 70 de milioane; actiuni de acordare a primului ajutor - 20 de milioane. Suma ramasa la dispozitie - 1,5 miliarde, va fi utilizata in valori orientative, intre activitatile prevazute la acest capitol aflindu-se organizarea Expo Flora - 300 milioane, asigurarea sunetului si a prezentarilor la scena din Piata 25 Octombrie - 20 milioane lei, campania publicitara in presa scrisa, la radio si televiziunea locale - 200 milioane, spectacol de fanfara si majorete, respectiv premiile sportivilor - 100 milioane lei.

Focuri de artificii de 180 de milioane lei

Tot la capitolul valori orientative, 180 de milioane lei sint prevazute pentru focurile de artificii, 140 de milioane pentru asigurarea de materiale de promovare a orasului (pliante, mape etc.) materiale de protocol pentru invitati, 150 de milioane pentru cazarea si masa invitatilor din alte localitati, respectiv 400 de milioane pentru cheltuielile tehnice privind asigurarea alimentarii cu energie electrica a tuturor comerciantilor, taxa de ambulanta, taxa perceputa de Uniunea Compozitorilor, taxa Electrica, Directia de Sanatate Publica si pentru serviciile UM 01653. Ramine de vazut daca consilierii vor fi la fel de generosi si vor aproba fara comentarii sau obiectii sumele prevazute de Primarie.