Primaria Municipiului Tecuci a introdus la Judecatorie o cerere solicitand declansarea procedurii de faliment la societatea Commet pentru a-si putea recupera creantele care se ridica la 170.000 de lei .

Directorul economic din cadrul Primariei Municipiului Tecuci, Culita Holban, a declarat ca sumele restante reprezinta taxe si impozite locale neplatite de anul trecut.

"Am purtat discutii cu directorul societatii, insa fara niciun rezultat. Am trimis si adrese prin care am instiintat de actiunea noastra, iar la inceputul lunii am introdus cererea la Judecatorie. Avem de recuperat circa 80.000 de lei care reprezinta datorii neplatite de anul trecut, iar restul au data scadenta in septembrie", a mai spus Colita Holban.

Iulian Tocu, directorul Commet, nu a putut fi contactat pentru a putea sa-si spuna punctul de vedere. Cu toate acestea Iulian Necula, liderul Sindicatului Liber si Independent din cadrul societatii, a declarat ca "Actiunea Primariei este ca un act criminal la adresa Commet".

2,5 milioane de lei, datorii catre cele patru bugete de stat

George Marinescu, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), a declarat ca societatea tecuceana nu si-a platit nici obligatiile catre stat, adaugand ca firma avea, la 31 martie, o suma restanta de peste 1,7 milioane de lei reprezentand doar datoriile catre bugetul de stat.

De asemenea, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Administrare Fiscala, conducerea Commet nu a achitat nici contributiile la bugetul asigurarilor sociale, astfel incat la sfarsitul lunii martie totaliza o datorie de aproximativ 500.000 de lei. La aceeasi data societatea din Tecuci avea datorii si la bugetul asigurarilor de somaj de 41.398 de lei, dar si la bugetul asigurarilor de sanatate de 194.906 lei.

In aceasta situatie Directia Generala a Finantelor Publice a inceput procedura de executare silita. Surse din cadrul Commet au declarat ca primul titlu de executare silita a fost trimis in urma cu cateva luni, cand s-a intentionat vanzarea a doua dintre halele firmei. Insa, se pare, sumele cerute de DGFP au fost achitate dupa ce reprezentantii firmei germane Logicom (n.r. - unicul client al fabricii cu care a incheiat un contract pentru urmatorii sapte ani), a transferat acesti bani in contul Commet.

De asemenea aceleasi surse din cadrul fabricii tecucene au mentionat ca DGFP intentioneaza sa trimita un alt titlu de executare silita.

Restante si catre muncitori

Alte obligatii restante pe care le are Commet in prezent sunt si drepturile salariale catre cei aproximativ 300 de angajati. Iulian Necula a declarat ca muncitorii nu si-au primit tichetele de masa inca de anul trecut, iar in fiecare luna s-au confruntat cu intarzieri la plata salariilor.

"Faceam cate o greva spontana si ne primeam banii. De fiecare data se intarzia cu cate doua, trei sau chiar cinci zile", a mai spus Necula.

Muncitorii se confrunta si in prezent cu aceleasi probleme, motiv pentru care, in data de 9 iunie, cei aproximativ 300 de angajati au intrerupt activitatea pe termen nelimitat, intrand in greva generala.

"Suntem deja in cea de-a zecea zi de greva si suntem hotarati sa mergem mai departe. In tot acest timp niciun reprezentant al patronatului, Uzinexport (n.r. - societate din Bucuresti care detine pachetul majoritar de actiuni), nu s-a interesat de situatia de la Commet", a mai spus Iulian Necula.

Amintim ca sindicalistii, care au deschis conflictul de munca la Directia de Munca la 15 mai, solicita alinierea salariilor la cuantumul celor prevazute in contractul pe ramura constructii de masini la care este afiliata si Commet. Practic acestia solicta o majorare de 150 de lei, astfel incat venitul minim net sa creasca de la 540 de lei la 690 de lei.

Oferta lansata de administratie in timpul negocierilor si a concilierii oraganizate la Directia de Munca Galati, care de altfel nu a fost agreata de sindicalisti, prevede o noua grila de salarizare, in care venitul minim pe care ar urma sa-l incaseze un muncitor necalificat este curpins intre 540-1.000 de lei. Pentru un muncitor calificat salariul porneste de la 690 de lei si poate urca pana la 2.000 de lei, iar sefii de formatie vor putea ajunge la un salariu de pana la 2.500 de lei.

In ceea ce priveste personalul administrativ, noua grila prevede castiguri de pana la 1.200 de lei. Cat despre angajatii cu functii executive, acestia pot incasa lunar aproximativ 1.800 de lei, iar cei din conducerea societatii pot ajunge la salarii de 3.500 de lei.

Desi este satisfacatoare, noua grila de salarizare nu poate fi acceptata de sindicalisti deoarece se tem ca toti muncitorii vor fi incadrati pe primele trepte de salarizare, astfel incat veniturile lor lunare nu vor suferi majorari.