B365.realitatea.net informeaza: 300 de blocuri din Sectorul 1, reabilitate in acest an. Parcarile subterane, puse in stand-by

Primaria Sectorului 1 a alocat in acest an peste 40% din bugetul local pentru proiecte de investitii, adica aproximativ 600 milioane de lei (140 milioane euro). Cei mai multi bani vor fi folositi pentru reabilitarea termica a blocurilor, crese, scoli si gradinite, constructia de locuinte sociale si parcari. Realizarea unora dintre proiectele municipalitatii este pusa deocamdata sub semnul intrebarii.
Potrivit datelor furnizate de Primaria Sectorului 1, primarul liberal Andrei Chiliman intentioneaza sa faca, in acest an, investitii in suma de aproximativ 600 milioane de lei (140 milioane de euro), echivalentul a 40% din bugetul local. Sectorul 1 detine cel mai mare buget din Bucuresti, dupa Primaria Capitalei, asa cum B365.ro a scris aici.
"Fara infrastructura, fara investitii nu putem vorbi de dezvoltare economica. Am anticipat criza si am orientat bugetul local inca din 2009 pentru investitii majore: reabilitarea termica a blocurilor, consolidarea si modernizarea spitalelor, amenajarea de noi locuri de parcare, investitii in educatie etc. Cu alte cuvinte, investim pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor Sectorului 1″, a declarat Chiliman.
Investitii in reabilitarea termica a blocurilor
Astfel, una dintre prioritatile administratiei locale locale este, in acest an, continuarea programului de reabilitare termica. Pe lista se afla circa 300 de blocuri din cartierele Pajura, Bucurestii Noi, Chitila, Calea Grivitei, Ion Mihalache, Aviatiei si Baneasa care se adauga celor 330 de blocuri izolate pana in prezent.
Anul trecut, Primaria Sectorului 1 a semnat un contract de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 125 de milioane de Euro, pentru anveloparea unui numar de 365 de blocuri, adica aproximativ 20.000 de apartamente. Dupa cum a precizat Chiliman, locatarii nu vor plati niciun leu din buzunar pentru lucrare intrucat administratia locala a preluat inclusiv contributia de 20% a asociatiilor de proprietari. Imobilele urmeaza sa fie reabilitate termic pana la sfarsitul anului 2013.
Mai multe scoli si gradinite
La capitolul educatie, primaria si-a propus ca, in acest an, sa demareze lucrarile de extindere, consolidare si restaurare la Gradinita nr. 50, monument istoric cunoscut si sub numele de "Casa Kretzulescu", construirea unui corp nou de cladire cu o capacitate de 200 de locuri la Gradinita nr. 222 (Str. Arad nr.38), a unui nou corp de cladire cu o capacitate de 200 de locuri la Gradinita nr.146 (Str. Hrisovului nr. 24), precum si lucrarile de mansardare la Gradinita nr.46 (Str. Marmurei nr.13-15).
In plus, tot in acest an vor demara lucrarile de construire a unui nou corp de cladire la Şcoala cu program after scool nr. 186 "Elena Vacarescu" (Str. Stanislav Cihoschi nr. 15), lucrarile de construire a unei sali de sport la Scoala nr. 183 (Str. Dunei nr.1) si lucrarile de consolidare si mansardare la Scoala nr. 3 Nicolae Titulescu.
In ceea ce priveste investitiile in licee, in anul 2012 va incepe construirea unui nou corp de cladire cu o capacitate de 100 de locuri la Liceul Teoretic Bulgar, extinderea corpului de cladire existent la Liceul de Arte Plastice N. Tonitza, extinderea salii de sport de la Liceul Teoretic "Alexandru Vlahuta", precum si consolidarea caminului de baieti de la Colegiul Tehnic de Material Rulant.
Parcarile subterane, puse in stand-by
Investitiile nu-i vor ocoli nici pe soferi, administratia locala avand in plan sa construiasca patru parcari subterane cu un total de 904 locuri. Acestea ar urma sa fie amplasate dupa cum urmeaza:
- Ştefan Burileanu - sub toata lungimea strazii, de la intersectia cu strada Av. Şerbanescu pana la intersectia cu strada Nicolae Caramfil, cu o suprafata de 8.500 mp si 342 locuri de parcare;
- Clucerului - sub capatul strazii, de la intersectia cu strada Maresal Averescu pana la proprietatile private de pe strada Stolnicului, cu o suprafata de 2.383 mp si 77 locuri de parcare;
- Teheran - sub toata lungimea strazii, de la intersectia cu Calea Dorobantilor pana la intersectia cu strada Jean Monnet, cu o suprafata de 6.534 mp si 234 locuri de parcare;
- Banul Manta - sub toata parcarea existenta in zona cladirii Primariei Sectorului 1 si sub o cale a strazii Banul Manta si a strazii Vladoianu, cu o suprafata de 6.350 mp si 251 locuri de parcare.
Aprobat inca de anul trecut, proiectul bate pasul pe loc deoarece terenurile nu au intrat deocamdata in administrarea Consiliului Local Sector 1. "Ca sa putem executa lucrari acolo ar trebui ca terenurile sa treaca din administrarea Primariei Municipiului Bucuresti in cea a Consiliului Local Sector 1. Dar, dupa cum stim, majoritatea in Consiliul General apartine PDL si nu a intrat pe ordinea de zi un astfel de proiect", a precizat pentru B365.roAlex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 1.
Adapostul de caini maidanezi ar putea fi relocat
Administratia locala a luat, de asemenea, in calcul extinderea cu 250 de locuri a adapostului de caini comunitari de la Odai astfel incat, la final, acesta sa aiba o capacitate totala de 800 de locuri, fiind astfel cel mai mare de pe raza Bucurestiului.
Si acest proiect este pus, deocamdata, sub semnul intrebarii in conditiile in care in zona urmeaza sa fie construite mai multe blocuri de locuinte si astfel, suprafata de teren se ingusteaza. "Nu putem sa ne apropiem foarte mult cu adapostul extins de blocurile din apropiere pentru ca exista normative stricte in acest sens. Vom gasi o solutie pentru a putea continua constructia de locuinte fara sa afectam adapostul. Poate luam in calcul un nou amplasament", a specificat pentru B365.ro Alex Ichim care a adaugat ca administratia locala va discuta cu Primaria Capitalei pentru a obtine un nou teren.
Tot in Soseaua Odai, reprezentantii Primariei Sectorului 1 sustin ca vor finaliza in acest an sase blocuri cu 360 de apartamente. acestea urmeaza sa fie distribuite persoanelor evacuate din case nationalizate si celor cu venituri mici. Proiectul imobiliar cuprinde un ansamblu de noua blocuri cu 414 apartamente din care, pana acum, au fost terminate trei blocuri. Cartierul va fi dotat, la final, cu gradinita, parc si mai multe magazine.