Opt miliarde de lei va investi Primaria Craiova in amenajarea de noi parculete, in diferite cartiere ale orasului. Banii vin din rectificarea bugetara si se vor afla la dispozitia Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova numai daca angajatii institutiei vor fi capabili sa intocmeasca proiecte detaliate ale viitoarelor locuri de agrement.
Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova nu va mai folosi banii publici dupa cum o taie capul. Dupa ce a solicitat la rectificarea bugetara, din iulie, opt miliarde de lei pentru amenajarea de noi spatii verzi, edilii s-au gandit sa intensifice controalele asupra modului de cheltuire a banilor de catre aceasta regie. Pentru prima data, institutia subordonata primariei va trebui sa isi intocmeasca proiecte detaliate ale viitoarelor parculete, in care vor fi investite sumele din bugetul local.
"Vrem sa stim cu exactitate cati pomi vor fi plantati, cate alei vor fi amenajate sau cate bancute vor fi montate. In acest mod putem sa cunoastem unde se duce fiecare banut. Daca nu ceream o schita atunci nu stiam daca intr-adevar sumele au fost utilizate doar in acest scop", a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. In acest fel, municipalitatea pare sa incerce, in sfarsit, sa faca ordine in cadrul regiei, pe care o blama de altfel cu fiecare ocazie.
Conducerea RAADPFL Craiova a fost luata in vizorul alesilor locali de mai multe ori pentru proasta gestionare a activitatii, insa de fiecare data responsabilii au reusit sa scape basma curata. Vazand ca nu ii pot trage la raspundere pe cei vinovati, edilii s-au gandit sa apeleze la alta strategie si sa controleze mai atent toate lucrarile.
Parculetele, date in administrare asociatiilor de proprietari
Conducerea regiei si-a propus sa amenajeze patru-cinci parculete cu suma de opt miliarde de lei. Ilie Badescu, directorul RAADPFL, a precizat ca locurile unde acestea vor fi amenajate sunt probabil in cartierele Craiovita, Valea Rosie sau Lapus. Ultimele investitii in crearea de noi spatii de agrement au fost realizate la inceputul mandatului actualei conduceri a municipalitatii, cand a fost amenajat parculetul din spatele cinematografului Patria. De atunci, nu au mai fost dirijati bani catre acest capitol. Primaria are insa probleme chiar cu intretinerea parculetelor existente, care se afla intr-o stare deplorabila.
"Cele care vor fi amenajate acum vor fi date in administrare asociatiilor de proprietari, urmand sa trimitem si dispozitive de politisti comunitari in acele zone sa le supravegheze. Va fi insa dificil sa identificam spatii care sunt domeniu public si nu sunt revendicate, pentru a putea investi in ele. Nu stim cat ar ajunge sa coste un parculet deoarece depinde de suprafata", a mai spus vicele Nedelescu. In viziunea edililor, spatiile de agrement ar urma sa fie amenajate la standarde europene si sa aiba alei asfaltate, cat mai multa vegetatie, bancute, cosuri de gunoi, fantanite cu picior, dar si locuri de joaca pentru copii.
Spatii verzi distruse
Potrivit directorului Politiei Comunitare, Constantin Petrescu, de la inceputul acestui an au fost aplicate aproximativ 800 de amenzi pentru distrugerea zonelor verzi. Sanctiunea in acest caz variaza intre un milion si trei milioane de lei.