Guvernantii au dat liber la cumpararea de tractoare noi prin Programul Rabla. Prima de casare este consistenta - 17.000 de lei, ceea ce înseamna o treime din pretul unui utilaj nou de putere medie.Cine are un tractor mai vechi de 12 ani si îl detine ca persoana fizica si nu pe firma poate obtine de la stat o prima de casare de 17.000 de lei. Îsi pot cumpara unul nou prin Programul Rabla atât proprietarii de astfel de utilaje, cât si mostenitorii acestora, dupa cum se arata în Legea nr. 10/2008 privind instituirea programului de stimulare a înnoirii parcului national de tractoare. În plus, pe principiul "ce legea nu interzice înseamna ca permite", din normele de aplicare a legii rezulta ca pot fi casate si tractoare foarte vechi, chiar daca nu sunt înmatriculate, dar pentru care proprietarii trebuie sa faca dovada anului de provenienta. Daca în cazul autoturismelor prima de casare de la stat a ramas la nivelul de 3.000 de lei, la fel ca în 2007, reprezentând aproximativ 10% din pretul unei masini noi dintre cele mai ieftine, la tractoare sa acorda mai mult. Pretul unui astfel de utilaj nou de putere medie variaza în jurul sumei de 15.000 de euro cu tot cu TVA, adica 55.000-60.000 de lei. Din acestia, aproape o treime îi acorda statul. Chiar daca prima este consistenta, unii specialisti considera ca tot va fi inaccesibil pentru agricultor sa-si ia un tractor nou. "Cel mai ieftin tractor care se foloseste la lucrarile agricole costa în jur de 60.000 de lei, iar statul da 17.000. Or, taranul care are un utilaj uzat nu îsi permite sa dea diferenta din buzunar. Este prea mult pentru el. Îsi cârpeste tractorul vechi si tot cu ala lucreaza", a sustinut Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj. Acesta mai spune ca în judet exista 7.800 de tractoare, foarte multe dintre ele cu un grad mare de uzura. 
Operabil din iulie Desi reprezentantii mediului anticipau ca de la 1 iunie se pot obtine finantarile nerambursabile pentru tractoare, tehnic si dupa lege, nu se poate mai devreme de 40 de zile (30 de zile este termenul de înscriere a producatorilor si înca zece zile de autorizare a lor). La fel ca la programul similar destinat autoturismelor, si în cazul tractoarelor, prima se acorda o singura data si numai persoanelor fizice. "Dosarele de solicitare se depun la fiecare producator sau distribuitor autorizat, dar numai dupa ce noi obtinem autorizarea de la AFM. Termenele prevazute de lege arata ca în maximum 40 de zile de la publicarea datelor financiare pe site-ul Administratiei se vor putea depune cererile de tractoare noi, adica undeva la începutul lunii iulie", a precizat Doru Samarineanu, din cadrul fabricii de tractoare din Banie, SC MAT SA.
Principalii beneficiari ai programului sunt producatorii si comerciantii de tractoare. Intra în competitie atât utilajele autohtone, fabricate la Craiova, cât si cele de import. Comerciantii care sunt destul de numerosi îsi disputa, la nivel national, o "cota" de 1.200 de tractoare, ce va fi împartita de AFM. La Craiova se fabrica utilaje de 54 de cai-putere, printre altele, iar întreaga productie este echipata cu motoare ecologice.
Acte necesare
Actele pe care le depune solicitantul de tractor nou la producator sau distribuitor (mentionam ca mai întâi se depune o cerere la producator, apoi se revine cu tot dosarul):
- act de identitate (copie);
- certificat de înmatriculare sau de înregistrare a tractorului uzat (copie);
- certificat de distrugere a tractorului, eliberat de la operatorul autorizat în acest sens;
- certificat de radiere a tractorului, în original, acolo unde exista;
- certificat de mostenitor, în copie legalizata, daca persoana fizica este mostenitoarea proprietarului.