Acum va puteti cumpara nu doar o locuinta terminata, ci si una "la rosu" sau chiar o casa care este doar in stadiul de proiect. Constructorii cred ca, astfel, se vor debloca tranzactiile imobiliare, dar nu va fi stimulata si constructia de locuinte noi.

Executivul a completat cadrul legal privind Programul "Prima Casa", astfel incat persoanele care doresc sa beneficieze de acesta sa-si poata cumpara o locuinta finalizata, inscrisa in Cartea Funciara, sau una aflata in faza de constructie sau care urmeaza sa fie ridicata, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de guvern. "Prin aceste completari, putem spune ca actul normativ si-a atins cele trei obiective: oferim romanilor sansa de a avea acces in conditii mai bune de achizitie a locuintei, dezghetam creditarea in Romania si contribuim la stimularea activitatii economice din domeniul constructiilor si sectoarelor conexe", a declarat primul-ministru Emil Boc. Normele de aplicare a programului au fost modificate si completate in sedinta de miercuri a guvernului. In plus, seful executivului a precizat ca raman neschimbate conditiile stabilite pentru beneficiari: sa nu detina in proprietate o locuinta pana la 4 iunie, sa achizitioneze o casa in una dintre cele trei forme mentionate si sa dispuna de un avans minim de 5% din valoarea acesteia.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat ca mecanismul Programului "Prima Casa" se va baza pe mobilizarea capitalului bancilor si introducerea constructorilor in acest sistem. "Beneficiarul care achizitioneaza prin acest program o locuinta care urmeaza sa fie construita sau una 'la rosu' va depune la banca o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei sau prezinta, in cazul constructiei, contractul de constructie cu o societate din domeniu", a declarat Gheorghe Pogea.
"In urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate ale programului, banca va emite o promisiune unilaterala de creditare, sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. In acest moment intervine Fondul de Garantare, care emite promisiunea de garantare, indeplinindu-se astfel doua conditii majore pe care le asteapta, pe de o parte, finantatorii - bancile -, iar pe de alta parte, beneficiarii", a mai declarat ministrul finantelor.
In plus, promisiunile de creditare si de garantare sunt valabile pe o perioada de 18 luni, timp in care locuintele sa fie finalizate. In momentul in care acestea sunt terminate, promisiunile de creditare si de garantare se transforma intr-un contract de garantare. Prin urmare, beneficiarul intra in posesia banilor pentru a putea plati constructorului locuinta, iar aceasta devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor.

Constructorii vor investitii clare

Ministrul Gheorghe Pogea a apreciat ca prin acordarea posibilitatii de a achizitiona in cadrul Programului "Prima Casa" o locuinta care urmeaza sa fie construita sau una "la rosu", va fi satisfacuta, pe de o parte, dorinta persoanelor fizice de a-si ridica o locuinta sau de a achizitiona una "la rosu", iar pe de alta parte, va fi stimulata constructia de locuinte. Intrebat daca in acest program pot fi construite locuinte si in regie proprie, ministrul a raspuns negativ.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este de parere ca aceasta completare a cadrului legal al Programului "Prima Casa" nu va stimula constructia de locuinte noi, ci ajuta doar la deblocarea tranzactiilor. "Initial, prin acest program se voia deblocarea tranzactiilor imobiliare, iar ce face primul-ministru acum confirma acest lucru. Doar ca, din perspectiva constructiilor de locuinte noi, nu se face absolut nimic. Programul va debloca tranzactiile imobiliare, dar nu va stimula si lucrarile de locuinte noi. Asteptam investitii clare si majore din acest punct de vedere, pentru ca doar asa am putea relansa sectorul constructiilor", a declarat pentru Curierul National Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Dobanzile - o piedica majora

In ceea ce priveste costurile de creditare, primul-ministru a reafirmat ca, pentru creditele in euro, acestea vor fi stabilite la valoarea EURIBOR la trei luni plus maximum 4%, iar pentru creditele in lei, costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea ROBOR la trei luni plus 2,5%. "In termen de sapte zile, bancile vor transmite Fondului de Garantare si Ministerului Finantelor nivelul total al costurilor pentru cele care s-au calificat, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate si a promisiunilor de garantare pentru anul 2009. In cazul in care valoarea totala a finantarilor care a fost solicitata de banci depaseste plafonul de un miliard de lei, atunci Fondul este autorizat, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, sa efectueze alocari prorata in cadrul acestuia, adica sa stimuleze bancile care vin cu cea mai buna oferta", a spus si ministrul finantelor.
Emil Boc a prezentat urmatorul exemplu: "Daca o persoana doreste sa ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioada de 25 de ani, rata lunara pe care o plateste daca va beneficia de Programul 'Prima Casa' va fi de 297 de euro, comparativ cu 448 de euro, cat ar plati in situatia in care nu ar beneficia de acest program". Diminuarea ratelor lunare deriva din diminuarea costurilor de creditare, a explicat primul-ministru.

Cresc si metodele de fraudare

In alta ordine de idei, Laurentiu Plosceanu sustine ca demersul Programului "Prima Casa" ar putea fi ingreunat de institutiile financiare. "Degeaba incearca guvernul sa majoreze cadrul programului daca bancile nu scad dobanzile. Acestea sunt mult prea mari, cu toate ca bancile au multe garantii din partea statului", a subliniat Plosceanu.
Totodata, Dragos Cabat, presedintele CFA Romania, crede ca aceasta completare a cadrului legal privind "Prima Casa" are si o parte pozitiva, si una negativa. "Singurul lucru pozitiv este ca acum iti poti achizitiona si o locuinta veche. Dar dezavantajul este ca acum s-au marit metodele de fraudare. Nu cred ca acest program va avea efectele dorite deoarece se vor ivi alte aspecte care vor pune piedici majore", a declarat Dragos Cabat.
Procedurile de executare a persoanelor care au contractat credite pentru achizitionarea locuintei, dar care nu mai pot achita ratele vor fi suspendate temporar, in cazul unor situatii care pot avea consecinte sociale deosebite, conform noilor norme ale Programului "Prima Casa". Potrivit documentului, plata garantiei se va face in conditiile si in termenii prevazuti in conventia de implementare a programului, conventia si contractul de garantare, in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de catre Fond a cererii de plata, fara insa a se depasi 90 de zile calendaristice restante la plata de catre beneficiar.
Sumele garantate de Fond se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor, din bugetul de stat, si se recupereaza prin executare silita de organele ANAF de la beneficiarii finantarii garantate, persoane fizice. In cazul in care popririle infiintate de organul de executare genereaza consecinte sociale deosebite, organul fiscal poate dispune, la cererea debitorului si tinand seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea temporara totala, fie partiala a executarii silite prin poprire, se arata in document.