In Oltenia, s-au acordat 350 de credite pe programul "Prima casa", 80% dintre ele fiind pentru locuinte vechi. Oamenii se incadreaza cel mai adesea sa cumpere apartamente de doua camere. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sustine ca mai sunt multe dosare in analiza bancilor si ca oltenii s-au imprumutat de 13 milioane de euro.

Doar 350 de familii din Oltenia si-au cumparat "Prima casa" cu credit din banca, la peste trei luni de la inceperea programului. Pana pe 20 octombrie, valoarea totala a imprumuturilor contractate de oltenii care si-au cumparat locuinte prin acest program era de 13 milioane de euro, anunta Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie a statului care acorda garantii pentru creditele contractate de persoanele fizice care isi cumpara prima locuinta cu credit. Doljul are cele mai multe credite aprobate pe acest program guvernamental si mai sunt dosare in analiza la unitatile bancare din program.
"La nivel regional, respectiv regiunea 4 Sud-Vest Oltenia, au fost acordate peste 350 de garantii cu o valoare totala de garantare de circa 13 milioane de euro, distributia judeteana fiind de 44,8% in Dolj, 22% in Valcea, 13% - Olt, 12,9% - Mehedinti, 7,3% - Gorj. Ponderea detinuta de Dolj il situeaza in zona judetelor active in derularea programului si trebuie sa avem in vedere faptul ca in acest moment foarte multe documentatii sunt in faza de preaprobare la unitatile teritoriale ale bancilor", a spus Gheorghe Lapadat, director al Fondului Local de Garantare Craiova, Filiala a FNGCIMM. La nivel national, in trei luni au fost utilizate un sfert din fondurile alocate, iar specialistii de la FNGCIMM apreciaza ca, daca vor fi depuse dosare in acelasi ritm, fondul total de un miliard de euro va fi epuizat in patru-cinci luni de acum inainte. Cei de la Fond se asteptau initial sa primeasca, in medie, 50 de cereri de garantare pe zi, dar s-au primit 110-120 de cereri pe zi din toata tara. Bancile sustin ca au in continuare numeroase cereri pentru "Prima casa", dar ritmul solicitarilor nu mai este la acelasi nivel ca in urma cu o luna, ci s-a diminuat usor. De asemenea, valoarea medie a garantiei acordate de Fond este de 44.200 de euro, ceea ce inseamna ca media imprumuturilor este cu 20% mai mult (pentru ca FNGCIMM ofera garantii doar pentru 80% din valoarea creditului). Amintim ca persoanele care doresc sa-si cumpere prima casa trebuie sa aiba un avans minim de 5% din pretul locuintei si ca bancile inscrise in program practica dobanzi mai mici decat la restul creditelor ipotecare. Din informatiile din piata, cererea de astfel de credite ar fi mai mare, dar multi solicitanti nu se incadreaza in conditiile de creditare ale bancilor.

Populatia Olteniei - la doua camere

Din analiza intocmita de Fondul de Garantare reiese ca 80% dintre persoanele care au luat imprumuturi pentru "Prima casa" s-au orientat catre apartamente vechi si doar 20% au luat locuinte noi. De asemenea, cei mai multi beneficiari din Oltenia fie au preferat apartamentele cu doua camere (54% dintre garantiile Fondului fiind pentru acest tip de locuinte), fie s-au incadrat doar la credite care sa le permita cumpararea a doua camere. 27% dintre solicitanti au cumparat apartamente cu 3 camere, 12,9% - garsoniere, 3,5% au optat pentru apartamentele cu 4 camere, 2,6% pentru apartamente cu 5 camere si case.

Multe cereri, putine banci

Daca unele banci mari din program au epuizat 85% din fondurile alocate, alte sapte institutii de credit au folosit, in total, doar 3% din banii alocati, astfel ca la nivel central se punea problema redistribuirii sumelor catre bancile active in program. Directorul Gheorghe Lapadat spune ca la nivelul Olteniei, bancile cu cele mai multe dosare aprobate pe "Prima casa" sunt: BCR, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si CEC Bank.

BNR: Au crescut creditele in valuta

Cele mai multe credite pe programul "Prima casa" au fost acordate in euro. Acest aspect este confirmat de BNR Dolj. "(...) Soldul creditelor acordate in valuta a cunoscut o usoara crestere, cu 0,17%, in termeni reali, efectul pozitiv fiind determinat de cele cu destinatia "locuinte", al caror sold a crescut cu 0,81%", a spus conducerea BNR Dolj.
Intarzieri din cauza hartogariei
Bancile mai transmit documentatii incomplete catre Fond, fapt ce intarzie termenele de analiza si de aprobare. Reprezentantii FNGCIMM sustin ca, de regula, nu sunt conforme cu cerintele legale o serie de documente, cum ar fi: solicitarea de garantare, antecontractul de vanzare-cumparare si extrasul de carte funciara. Dosarele se intorc la unitatile bancare, pentru completarea documentelor, aspecte care intarzie aprobarea.
"Fondul face eforturi pentru buna desfasurare a programului si pentru evitarea intarzierilor, timpul maxim de analiza a unui dosar fiind de cinci zile", a spus Lapadat.