12 banci au semnat deja conventia cu Fondul de Garantare unde sunt prevazute ipoteci conventionale, care se rezolva numai in instanta. Deci, statul isi recupereaza mai greu eventualul prejudiciu. De acum incolo vor fi "ipoteci legale", in favoarea statului, care sunt deja titluri executorii.

Sapte banci au refuzat sa incheie conventii cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pe motiv ca ar fi fost excluse locuintele nou-construite. In conventia-cadru care trebuia semnata cu FNGCIMM se prevedea ca locuinta cumparata de persoane fizice prin programul "Prima casa" sa fie "libera de orice sarcini", ceea ce ar fi exclus locuintele noi, construite de dezvoltatori imobiliari cu credite bancare. Asa sustineau sapte banci, in frunte cu BCR, care au solicitat modificarea conventiei cu Fondul. Aceasta a trebuit modificata in sedinta de guvern, dar, in acelasi timp, s-a schimbat si gradul ipotecii. Pana acum, cele 12 banci care au intrat deja in programul "Prima casa" au semnat conventii cu Fondul in care se prevede instituirea unei ipoteci conventionale asupra imobilului, adica una ce poate fi pusa in aplicare abia dupa ce apare o hotarare judecatoreasca in acest sens. De acum incolo, pentru contractele de credit inregistrate de bancile care nu au semnat conventiile cu Fondul se va institui ipoteca legala asupra imobilului (stabilita in baza unei legi), care este titlu executoriu. Dar ipoteca la "Prima casa" este cesionata in favoarea statului roman, mai exact, in favoarea Ministerului Finantelor (inregistrandu-se ca ipoteca de rangul I). Din propunerea de schimbare a tipului ipotecii reiese faptul ca, in cazul celor 12 banci care au agreat prima forma a conventiei cu FNGCIMM, daca debitorul (persoana fizica) ce a luat credit pentru "Prima casa" nu-si mai poate plati ratele, atunci statul nu ii ia casa imediat, ci dupa un proces in instanta.

"Jucatorii" din piata spun ca nu existau ipoteci duble

Bancile care nu au intrat in program spuneau ca, in cazul locuintelor noi, statul nu mai putea pune ipoteca de rangul I pe apartamentele pentru construirea carora a luat credit dezvoltatorul. Exista deja o ipoteca asupra respectivului imobil. Insa cei de la BCR recunosc faptul ca se putea ipoteca un apartament chiar daca mai era ipotecat de dezvoltator. "Exista tot felul de structuri legale si exista formule juridice prin care omul poate veni cu credit de la alta banca, iar dezvoltatorul are credit la BCR. Atunci se achita imprumutul la BCR si se incheie o noua ipoteca in favoarea altei banci. Sau poate exista situatia cand si persoana fizica, si dezvoltatorul au credit tot la noi, iar atunci este si mai simplu", a precizat Corneliu Cojocaru, director de comunicare la BCR. Acesta spune ca pentru banca nu este important tipul ipotecii, conventionala sau legala, pentru ca "este treaba statului cum isi recupereaza banii. Ipoteca asupra imobilului este in favoarea Ministerului Finantelor".
Un specialist din cadrul BRD - una dintre bancile care au intrat in programul "Prima casa" - afirma ca ipotecile nu se suprapuneau nici pana acum pe acelasi apartament nou-construit. "Se pot acorda credite-punte. Dezvoltatorul construia cu credit ipotecar, dar in momentul in care vindea apartamentul, iar clientul contracta si el credit ipotecar, atunci se anula ipoteca pusa pe numele dezvoltatorului (cand acesta plateste catre banca) si, imediat, se incheia alta pe numele noului proprietar".
Dezvoltatorii locali nu inteleg de ce atata zarva in legatura cu ipotecile din programul "Prima casa", pentru ca lucrurile erau simple de mult timp. "Banca mi-a dat mie credit sa construiesc un bloc de locuinte. Cand vand apartament cu apartament, ea imi stabileste pe fiecare locuinta cat trebuie sa-i platesc. Clientul vine si cumpara apartamentul de la mine (dar ia credit ipotecar de la aceeasi banca sau de la alta) si in aceeasi zi, adica aproape imediat, se radiaza prima ipoteca si se incheie pe numele clientului. Nu se pune de doua ori ipoteca pe acelasi apartament", a spus Dorian Tulitu, de la Ferval Residence.

Ipoteci multiple

In acelasi timp, registratorii de la Cartea Funciara spun ca, din punct de vedere legal, pot fi instituite mai multe ipoteci asupra aceluiasi imobil, dar de ranguri diferite. "Pot fi multe ipoteci pe acelasi imobil. Rangul lor se da in functie de data la care au fost inregistrate. Daca se radiaza una dintre ele, cele de dupa ea avanseaza in rang. Dar, daca un client nu isi achita obligatiile pentru care s-a instituit ipoteca, atunci toti creditorii se inscriu la masa credala, dar au prioritate cei care au instituit primii ipoteca. Iar ceilalti primesc valoarea reziduala", a explicat Mihai Lungoci, registrator la Cartea Funciara Dolj.
Notarii taxeaza mai putin cu 30%
Incepand de miercuri, notarii au primit un ordin, semnat de un secretar de stat din Ministerul Justitiei, potrivit caruia taxele notariale si de ipoteca pentru contractele incheiate prin programul "Prima casa" vor fi reduse cu 30%. "Practic, noi vom face o reducere de 30% atat la taxele notariale, cat si la taxa pe ipoteca, reducere aplicata la onorariul minim obligatoriu. Chiar daca va exista ipoteca legala, persoanele care isi cumpara locuinte prin programul 'Prima casa' tot trebuie sa treaca pe la notar. Acesta incheie actul de vanzare-cumparare, cat si inscrierea ipotecii", a precizat Floriana Stefanescu, notar public din Craiova. Taxa pentru inregistrarea ipotecii este acum de 300-450 de euro, iar taxa notariala este de pana la 900-1.000 de euro, in functie de valoarea imobilului.