Unul dintre efectele programului "Prima casa" a fost, potrivit analistilor imobiliari, cresterea cu pana la 5-10% a pretului locuintelor vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro. "Proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55.000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10%, astfel incat proprietatile pe care le supun vanzarii sa fie in continuare eligibile in program", a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Malos. Totusi, potrivit reprezentantului portalului, au existat si situatii, de la lansarea programului, in care proprietarii de apartamente cu doua camere, care solicitau un pret de strigare de pana la 75.000 de euro, au decis sa scada pretul de strigare sub 60.000 de euro, astfel incat proprietatile lor sa fie eligibile in program, renuntand in aceasta situatie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de pret.
Si reprezentantii altui portal de imobiliare, TopEstate, considera ca proprietarii imobilelor vechi au crescut usor pretul la locuintele scoase pe piata dupa lansarea programului "Prima casa", in ideea ca este tot mai usor pentru cumparatori sa obtina credit de la banca. "S-au semnalat usoare cresteri de preturi la garsoniere si apartamente cu doua camere vandute de particulari si usoare scaderi de preturi la cele cu doua camere vandute de dezvoltatori. Variatia preturilor este de 5%", au declarat reprezentantii TopEstate.
Potrivit analistilor, principalele tipuri de locuinte favorizate de programul "Prima casa" sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere.