Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie afirma ca lumea se confrunta cu o incetinire de durata a economiei, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia.
Pericolul unei noi mari depresiun economice a fost depasit, insa economia mondiala va avea nevoie de doi ani pentru a-si reveni in totalitate, a declarat Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie.
Cu toate ca cea mai dificila parte a crizei a trecut, lumea se confrunta cu o incetinire de durata a economiei, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii ‘90, a afirmat Krugman, la un forum international organizat in Kuala Lumpur, Malayezia.
"Nimeni nu cunoaste calea de iesire. Ne lipsesc foarte mult modelele", a spus economistul.
In trecut, statele isi puteau reveni rapid, ajutate de exporturi, insa, in conditiile in care criza financiara s-a raspandit la nivel mondial, aceasta solutie nu mai este de actualitate.
"Daca nu gasim o alta planeta catre care sa exportam, nu putem avea o redresare economica sustinuta de exporturi, ceea ce inseamna ca ne aflam intr-o situatia grava", a avertizat Krugman.
El considera ca nici scenarii precum majorarea cheltuielilor de consum si a investitiilor din sectorul corporatist sau imobiliar nu pot ajuta la relansarea economiei mondiale, si nici a celei din SUA. Krugman a subliniat ca sistemul financiar trebuie restructurat pentru a se evita aparitia unei noi crize, in acelasi timp elaborandu-se legi mai eficiente pentru sectorul bancar.
Economistul a obtinut premiul Nobel in 2008, pentru lucrari in care analizaza schimburile comerciale si mondializarea.