Specialistii BNR anticipeaza ca moneda europeana se va stabiliza în jurul cotatiilor actuale, inflatia va scadea la vara, creditele de consum se limiteaza, perioada aceasta fiind propice depunerii economiilor în banci.Cei care au credite în euro sunt cu ochii pe cotatia monedei europene în apropierea datei de plata a ratelor. La fel procedeaza si firmele care au relatii comerciale peste granita. Fie ca este vorba despre importatori, fie ca sunt exportatori, orice variatii ale cursului leu/euro au devenit deosebit de importante pentru companii. Fluctuatiile din ultima perioada ale monedei europene în raport cu leul au fost în favoarea persoanelor cu credite în moneda europeana, dar si în cea a importatorilor. Aceasta valuta a scazut destul de mult, saptamâna trecuta, la minimul de 3,5614 lei pentru un euro înregistrat joi, pentru a se aprecia usor la 3,6055 lei dupa sedinta de vineri a Bancii Nationale a României (BNR).  
Un leu mai tare Analistii anticipeaza ca euro se va mentine anul acesta în jurul valorii de 3,56 lei si ca moneda nationala se va întari de acum încolo. Valutele speculative au împins euro în sus, în primele luni ale anului, dar în aprilie, piata s-a reglat, iar cotatia leu/euro este mai aproape de realitate. Atunci când speculantii retrag milioane de euro din bancile noastre, moneda europeana creste, iar când e infuzie de euro din exterior, atunci valuta se depreciaza în raport cu leul. "A fost o presiune pe piata valutara, dar acum leul îsi revine. Cotatiile din ultimele zile sunt foarte aproape de realitate si vom avea un leu mai tare de acum înainte, în special la vara. Moneda nationala va avea aceasta tendinta de apreciere în raport cu euro pâna în 2014, când se va trece la moneda europeana", a mentionat directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu.  
Credite mai putine De când BNR a majorat succesiv dobânda de politica monetara, iar cele la credite au crescut destul de mult, efectul a fost cel asteptat: s-au diminuat împrumuturile. Craiovenii s-au împrumutat mai putin în banci în lunile martie si aprilie. "Au scazut considerabil în special creditele de consum. În Dolj, tendinta acestor tipuri de credite este în scadere, pentru ca au crescut dobânzile", a spus specialistul de la BNR Dolj. Populatia a ales sa contracteze credite mai putine de nevoi personale de la unitati bancare sau de la institutii financiare nebancare. Gherghinescu se fereste sa faca previziuni privind o eventuala majorare a dobânzii de politica monetara. Însa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat pentru presa de peste granita ca nu exclude posibilitatea ca dobânda de referinta sa aiba doua cifre, deci sa urce la 10%, de la 9,5%, cât este în prezent. Daca se aplica, noua politica a Bancii Nationale ar scumpi si mai mult creditele. În conditiile în care creditul este mai greu accesibil, iar bancile duc lipsa de lichiditati, pastrarea banilor în conturi bancare este o alternativa buna de economisire. Bancile ofera acum dobânzi la depozite mai atractive decât randamentele fondurilor mutuale. "Este o perioada propice economisirii. Politica BNR de majorare a dobânzii de politica monetara a avut ca efect cresterea dobânzilor la depozite, pentru ca bancile au nevoie de lichiditati. Pentru populatie, acum este mai avantajos sa adopte aceasta forma de economisire", a adaugat Gheorghe Gherghinescu. 
Inflatia depinde de agricultura BNR Dolj anticipeaza ca în urmatoarele doua-trei luni inflatia se va mentine ridicata, din cauza cresterilor de preturi la alimente si la combustibili. Analistii Bancii Nationale anticipeaza ca în vara inflatia va scadea, dar acest lucru depinde de agricultura. "Se anticipeaza un an agricol mai bun, ceea ce înseamna ca în vara, dupa primele productii agricole, inflatia se va diminua", a sustinut Gherghinescu. În 2007, indicii ridicati ai inflatiei au depins, în mare masura, de dezastrul din agricultura. Anul secetos a condus la productii slabe la hectar, ceea ce a determinat scumpirea grâului si, implicit, a altor alimente. Deci a crescut inflatia.
Cresc economiile în banci
Potrivit BNR, în perioada 14-18 aprilie 2008, media zilnica a depozitelor pe piata monetara la nivelul întregii tari a crescut la 10.619 milioane de lei, fata de numai 7.586 de milioane de lei, în intervalul 7-11 aprilie. Dobânda medie zilnica la depozite a fost, în perioada analizata, de 10,25% pe an.