Pretul terenurilor construibile creste in fiecare an cu pana la 25%, in timp ce ritmul de crestere anual al pretului pentru terenurile agricole este de aproximativ 40%. Analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu ne-a spus ca, daca preturile pentru prima categorie de terenuri sunt aproximativ egale cu cele practicate in statele membre UE, in cazul terenurilor agricole din Europa preturile sunt chiar si de peste 10 ori mai mari.
"In Romania, media preturilor pentru un hectar, variaza intre 600 si 900 de euro, in timp ce in Vest aceasta este intre 5.000 si 9.000 de euro pe hectar", ne-a precizat Radu Zilisteanu.
In ceea ce priveste preturile in segmentul imobiliar, dupa aderare, specialistii prevad o crestere cu pana la 10% a acestora. Nu acelasi lucru se va intampla cu pretul apartamentelor din blocurile vechi. "Acestea nu vor scadea in primul an dupa aderare. Va exista o perioada de stagnare, dupa care pretul va incepe sa scada", sustine Ion Radu Zilisteanu. El crede insa ca, desi vom asista la o scadere a preturilor la aceasta categorie de imobile, nu se va reveni la nivelul celor de acum patru ani.
Specialistii mai estimeaza ca pretul chiriilor la apartamente nu va avea o evolutie spectaculoasa. Estimarile acestora arata ca aproximativ 92% dintre romani locuiesc in imobile proprietate personala. "La noi nu exista o piata matura si bine reprezenta a chiriilor. Nu exista inca o clasa de investitori care sa detina mai multe apartamente sa le exploateze", ne-a declarat Radu Zilisteanu.

Revolutie imobiliara in statele ultimului val de aderare

Dupa aderarea la UE din 2004 a ultimului val de state, in cele 10 tari europene s-a produs o adevarata revolutie imobiliara, potrivit unui studiu citat de siteul Euractiv. Aceasta a implicat cresteri fulminante de preturi, tranzactii importante si constructii de amploare. ßi asta pentru ca aderarea celor 10 tari europene in mai 2004 a atras atentia investitorilor. Studiul mai arata ca in cazul Romaniei sau Bulgariei investitorii nu au mai asteptat aderarea la Uniune pentru a veni sa investeasca. In Bulgaria s-au format adevarate colonii de cetateni britanici, iar in Romania pretul unui metru patrat de pamant sare uneori de 3.000 de euro, se arata in cadrul analizei realizate de o companie imobiliara.
Comparand dezvoltarea imobiliara de la acest moment a Bucurestiului cu cea a Varsoviei, Pragai sau Budapestei in anul premergator aderarii, se observa puternice asemanari. In privinta spatiilor pentru birouri existente in Bucuresti, acestea sunt la jumatatea celor din Varsovia lui 2003, dar atat numarul companiilor inregistrate, cat si suprafata orasului sunt de doua ori mai mici. (A.ß.)