Evolutia cursului de schimb al monedei nationale este vazuta de managerii romani, pentru prima data in ultimele 12 luni, ca principalul element de franare a productiei. Printre celelalte obstacole se numara cererea insuficienta, blocajul financiar si dobanzile bancare. Potrivit unui studiu realizat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), in randul a 380 de firme, mai mult de 33% dintre manageri au apreciat, pentru ianuarie, ca evolutia cursului de schimb afecteaza cel mai mult nivelul productiei.
Influenta raportului de schimb al leului este resimtita mai ales in sectoarele edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, prelucrarea cauciucului si mase plastice, precum si metalurgie, constructii metalice si produse din metal. Un procent semnificativ dintre respondentii studiului BNR considera ca activitatea firmelor este limitata de nivelul ridicat al dobanzilor bancare. Dincolo de piedicile identificate, managerii mizeaza pe o crestere a productiei, atat in industrie, cat si in domeniul constructiilor.
In ceea ce priveste preturile de productie, managerii indica o crestere chiar abrupta pentru prima luna a anului. Scumpirile sunt prevazute mai ales in constructii, transporturi si domeniul tehnicii de calcul.
Cat despre dimensionarea personalului, studiul constata mentinerea unei anticipatii negative, reducerea numarului de salariati fiind asteptata in firmele producatoare de mijloace de calcul si birotica, in industria extractiva si a materialelor de constructii.