Cele mai mari preturi din Europa ale produselor alimentare si bauturilor nonalocolice sint inregistrate in Danemarca, 142 la suta (100 la suta fiind media preturilor din cele 27 de tari membre), iar cele mai scazute in Bulgaria, 56 la suta, potrivit unui studiu Eurostat care a comparat preturile din 2006 a aproximativ 500 de produse in 37 de state europene, inclusiv cele 27 de state membre UE.

Romania se situeaza undeva la mijloc, cu un indice de preturi de 71 la suta, similar cu cel din Ungaria, dar mai mare decit cele din Polonia si Slovacia, cu 67 la suta, sau din Cehia, cu 69 la suta. Pe categorii de produse alimentare, Romania a avut anul trecut preturi scazute, comparativ cu media europeana, la piine si cereale (59 la suta), precum si la carne (60 la suta), dar apropiate de media europeana pentru lapte, brinza si oua (94 la suta).

De asemenea, in cazul bauturilor alcoolice, cele mai mari preturi sint inregistrate tot in Danemarca, 128 la suta, si cele mai scazute in Bulgaria, 69 la suta, comparativ cu media europeana. La acest capitol Romania are preturi mai scazute decit media europeana, 88 la suta, dar mai mari decit in Spania si Austria, ambele situindu-se la 81 la suta din medie.