Ministerul Agriculturii vrea sa-i convinga pe producatorii din industria alimentara sa stabileasca preturi de referinta pentru principalele alimente, laptele urmand sa fie primul produs care va avea un astfel de tarif. La sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc intalnirea dintre reprezentantii MAPDR, procesatorii de lapte si crescatorii de vaci si s-a convenit stoparea conflictului.
Un prim pas va fi stabilirea unui pret de baza la lapte, prin negociere directa, in functie de calitate si tarifele practicate la nivel european. MAPDR vrea ca pretul de referinta sa fie stabilit pentru toate produsele alimentare. Azi se va semna un acord intre reprezentantii fabricilor de lapte si crescatori, pentru stabilirea unui pret de referinta la materia prima. Crescatorii au cerut 1,5 lei/litru pentru laptele conform si 1 leu/litru pentru laptele neconform. Pentru a pune capat conflictului dintre producatori si crescatori, s-a propus solutia stabilirii unui pret de baza pentru laptele achizitionat. MAPDR a avansat ideea introducerii preturilor de referinta la principalele produse alimentare, inclusiv la carne, legume si fructe. Pentru stabilirea preturilor de referinta nu sunt necesare avize speciale atat timp cat nu este afectata concurenta pe piata. Este o practica des intalnita in multe tari. Introducerea acestei masuri nu va duce neaparat la o scadere a tarifului produselor lactate din magazine, dar se va incerca pastrarea nivelului actual. MAPDR crede ca prin infiintarea unei asociatii interprofesionale, crescatorii si procesatorii ii vor determina pe reprezentantii supermarketurilor si hipermarketurilor sa renunte la suprataxele care duc la cresterea preturilor produselor finite.
La ora actuala retailerii pun procesatorilor si producatorilor circa 13 taxe. O taxa pentru intrare, care este de pana la 10.000 de euro, una la raft, una pentru catalog si asa mai departe. Acest lucru ii determina pe procesatori sa puna crescatorilor preturi mai mici la materia prima. De remarcat este ca, luni, Camera Deputatilor a decis in unanimitate anchetarea de catre comisia pentru politica economica si privatizare a acuzatiilor de concurenta neloiala si practica monopolista aduse hipermarketurilor de catre producatori. Comisia va depune pana pe 10 iunie un raport privind aceasta problema. Ancheta parlamentara vizeaza verificarea acuzatiilor legate de concurenta neloiala, a modului de stabilire a preturilor produselor in cadrul hipermarketurilor autohtone si perceperea unor taxe ascunse. Membrii comisiei vor analiza impactul pe care aceste practici le au asupra producatorilor, furnizorilor si consumatorilor, cauzele care au dus la situatiile reclamate de producatori si ar urma sa propuna solutii pentru rezolvarea acestor probleme prin imbunatatirea cadrului legislativ.