Pretul petrolului s-a prabusit la sfarsitul zilei de miercuri cu 12%, la circa 42 de dolari pe baril, acesta fiind cel mai mare declin din ultimii sapte ani si trei luni, dupa ce datele oficiale ale guvernului SUA au aratat majorarea peste asteptari a stocurilor de titei. Autoritatile americane au anuntat, miercuri, cresterea stocurilor de petrol cu 6,7 milioane de barili, de sapte ori mai mult decat estimarile analistilor, de 900.000 de barili.
Cotatia titeiului destinat pietei americane, cu livrare in februarie, s-a stabilizat la 42,63 de dolari pe baril, in scadere cu 5,95 de dolari, sau 12,25%, cea mai insemnata pierdere zilnica de la declinul record inregistrat in 24 septembrie 2001, cand preturile au scazut cu 15,25%.
Cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa londoneza, s-a plasat la 45,86 de dolari pe baril, dupa ce a coborat pe parcursul zilei cu 4,67 de dolari.
"Am avut acumulari in toate categoriile. Cred ca este vorba despre o confirmare a existentei unei cereri slabe. De fiecare data cand piata are o confirmare fizica a acestei tendinte in cresterea stocurilor, acesta nu este decat un alt motiv pentru ca pretul titeiului sa scada si mai mult", a declarat Amanda Kurzendoerfer, analist pentru piata materiilor prime la Summit Energy.
Cererea totala de petrol in SUA a scazut cu 2,9% in ultimele patru saptamani, fata de nivelurile inregistrate anul trecut.
Datele sumbre au eclipsat impactul disputei dintre Ucraina si Rusia pe tema gazelor naturale, tensiunile din Orientul Mijlociu, precum si reducerea livrarilor de titei din partea Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu 4,2 milioane de barili pe zi, motive care au generat, la inceputul saptamanii, majorarea cotatiilor titeiului cu 50% fata de minimul de 32,4 dolari pe baril atins la 19 decembrie.
Barilul de petrol se tranzactioneaza, in prezent, cu circa 100 de dolari sub recordul istoric de peste 147 dolari atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut. Prabusirea preturilor este un efect al crizei financiare si recesiunii marilor economii, care au generat scaderea puternica a cererii.