Pretul uleiului a explodat, ajungand in unele cazuri chiar pana la 10 lei litrul. Zaharul se vinde cu pana la 50 de bani mai scump. La randul lor, legumele si fructele de sezon scot bani grei din buzunarele cumparatorilor, in conditiile in care trei fire de ceapa verde se vand cu 1 leu.

Incercand sa obtina profituri-record intr-un interval de timp relativ scurt, agentii economici au majorat preturile produselor alimentare chiar cu pana la 100% in ultimele saptamani. Majoritatea galatenilor face cu greu fata acestor scumpiri in lant, mai ales ca salariile si pensiile au inregistrat cresteri de doar cateva zeci de lei. Mai mult, multi galateni au recunoscut ca masa traditionala de Paste va fi mult mai saraca decat in alti ani.

Mielul, doar pe masa bogatilor

Cel mai bun exemplu il reprezinta uleiul, al carui pret a ajuns pana la aproximativ 10 lei, un litru de ulei putand fi cumparat cu preturi cuprinse intre 7,50 lei si pana la 9,75 lei. Cel mai ieftin ulei, la pretul de 6,90 lei/litru, se vinde in reteaua de magazine Alcom.

Nici zaharul nu se lasa mai prejos, astfel incat in ultimele saptamani un kilogram a ajuns sa se vanda si cu 3,70 de lei. O oferta atractiva, lansata cu ocazia sarbatorilor pascale, este prezentata tot de magazinele Alcom, unde cinci kilograme de zahar plus o tava de cozonaci cadou ajunge la 14,99 lei.

Un alt produs alimentar folosit in aceasta perioada este faina, care, in functie de sortiment, are preturi cuprinse intre 1,60 lei/kg (faina Galmopan) si 2,20 lei/kg.

De pe masa traditionala de Paste nu ar trebui sa lipseasca nici carnea de miel, care se vinde cu aproximativ 20 de lei kilogramul.

Legumele si fructele golesc buzunarele

Daca in urma cu cateva saptamani un kilogram de rosii putea fi cumparat cu 5 lei, acum acest pret a devenit istorie. Si asta pentru ca, profitand de apropierea sarbatorilor pascale, comerciantii au ridicat preturile, in unele locuri chiar si cu 1,50 lei. Scumpirile au ajuns si la urechile micilor comercianti care vand ceapa si usturoi verde. Daca la inceput de sezon o legatura de trei fire de ceapa se vindea cu 1 leu, iar la cateva saptamani preturile au scazut la jumatate, ieri vanzatorii au revenit la vechile preturi, astfel incat o legatura de ceapa sau usturoi verde putea fi cumparata in piata din Tiglina cu 1 leu.

Nici vanzatorii de fructe nu se lasa mai prejos. Astfel, un kilogram de mere se vinde cu 4 lei, iar unul de pere cu 6,50 lei. Capsunile au ajuns la 7 lei/kg.

Preturile cresc, veniturile stagneaza

In timp ce preturile explodeaza, salariile stagneaza. De la inceputul anului preturile continua sa creasca, in timp ce salariile au inregistrat o singura majorare in luna ianuarie, cand salariul minim pe economie a crescut de la 440 de lei la 500 de lei. Situatia este foarte dificila si pentru pensionari, ale caror pensii rar depasesc 500 de lei.

"Toate sunt exagerat de scumpe. Ma descurc destul de greu, dar o sa mai mancam si noi cat mai putem", ne-a spus Natalia Mihaila, in varsta de 82 de ani.