Diminuarea preturilor la citrice si la grupa de alte legume si conserve de legume a determinat o rata- record a inflatiei de 6,21% in iulie, potrivit unor date ale Institutului National de Statistica (INS). Reducerea la aceste produse compenseaza cresterile preturilor la marfurile nealimentare si ale tarifelor la servicii. Indicele inflatiei din iulie reprezinta cea mai scazuta valoare inregistrata din 1989 pana in prezent.
Desi produsele nealimentare si tarifele serviciilor s-au scumpit, ieftinirea unor marfuri alimentare inclina substantial balanta inflatiei.
Astfel, in timp ce preturile marfurilor neali-mentare au crescut fata de iunie cu 0,45% si tarifele serviciilor cu 0,81%, la marfurile alimentare s-a inregistrat o scadere de 0,45%. ßi asta datorita diminuarii preturilor la grupa "alte legume si conserve de legume" cu 14,6% si citrice si fructe meridionale, cu 2,3%. In grupa produselor alimentare au fost insa si scumpiri. Spre exemplu, preturile la oua au crescut cu 2,5%, iar taxa pe viciu a scumpit in plina vara tuica, rachiurile si alte bauturi alcoolice cu 1,5%. De asemenea, si pretul fructelor proaspete a crescut cu 1,4%.
Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat in cazul marfurilor nealimentare, de 1,15%. Acestea sunt cauzate de majorarile preturilor la tutun, tigari cu 7,5% si la gaze naturale cu 1,6%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare au consemnat scaderi preturile la frigidere si congelatoare, cu 0,23%, masini de spalat, cu 0,22% si medicamente cu 0,25%.
La mijlocul anotimpului cald tarifele serviciilor au urcat cu 0,55%. La acestea au contribuit in principal cresterea tarifelor la transport pe calea ferata, cu 2,31%, apa, canal, salubritate cu 0,94% si telefon cu 0,63%. De altfel, aproape toate categoriile de servicii s-au scumpit in iulie.

Obiectivele BNR, inflatie 5%

Zilele acestea Banca Nationala a Romaniei si-a reconfirmat obiectivul pentru acest an pentru inflatie, de 5%, cu o marja de un punct procentual in plus sau in minus. Banca centrala si-a mentinut tinta, desi guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat in primavara ca inflatia ar putea depasi cu pana la 0,8 puncte limita superioara a intervalului de variatie, ajungand la 6,8% la finele anului.
Ulterior, oficialii BNR au apreciat ca inflatia va fi mai mica de 6,8%. Mai mult, Consiliul de Administratie al BNR, reunit la jumatatea acestei saptamani, a fixat obiectivele privind inflatia si pentru anii urmatori.
Astfel, pentru anul vi-itor s-a stabilit un nivel al inflatiei de 4%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2008 oficialii bancii centrale au stabilit o inflatie de doar 3,8%, plus minus un punct procentual. In ceea ce priveste tinta pentru 2008, BNR a facut mentiunea ca rata inflatiei a fost stabilita in colaborare cu Guvernul si s-au avut in vedere atat noile proiectii, cat si riscurile si incertitudinile privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, in special a factorilor in afara sferei de influenta a BNR.